Collectief PLAK speelt DAK (6+)

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Wanneer het ochtend wordt, komen allemaal kleine figuurtjes tevoorschijn in de grote stad. Elke dag lopen ze dezelfde weg af. Elke dag weer. Hij kijkt, en observeert. De jongen zit veilig boven op de flat. Niemand weet dat hij daar zit, niemand ziet hem, niemand heeft aandacht voor hem. Tot dat er opeens wel iemand is die omhoogkijkt en hem ziet zitten…

DAK, het debuut van Collectief PLAK, is een technologische beeldende voorstelling. Het verhaal wordt volledig verteld vanuit beeldvorming: een miniatuurwereld van maquette, animatie, projectie, licht, kleur en figuren. Observeer, ervaar en kijk mee naar een verhaal over contact, erkenning en herkenning.

Wij zijn collectief PLAK. Een jong gestart makers collectief bestaande uit Marjolein Verschuuren en Thom van de Haar. Wij zijn groot liefhebber van foamboard, theaterlicht, verf, lijm, rookmachines, tape, papier, figuren, geknip en geplak.

Artist statement

Ik ben Thom van de Haar en ik ben gek op theaterlicht, geluid en special effects. De techniek van een theater is wonderschoon en heeft naar mijn mening een enorme vertelkracht. Daarnaast ben ik gefascineerd door figuren en objecttheater, ben ik groot liefhebber van teksttheater en dan vooral de grote klassieke schrijvers, ben ik gek op theater voor alle leeftijden en ik hou ook van knotsgekke humor en personages in mijn voorstellingen. Naast theatermaker ben ik ook docent en geef ik les aan verschillende doelgroepen en leeftijden. Van kleuters tot jongvolwassenen. In mijn theaterlessen mag je doen wat je wilt en worden leerlingen op een creatieve manier uitgedaagd om anders te denken. De vrijheid die theater bied is heerlijk en zorgt ervoor dat iedereen op zijn eigen manier en tempo kan ontwikkelen en groeien. In mijn theaterlessen gaan we gewoon lekker aan de slag. Met elkaar uitproberen, zoeken, spelen, genieten, lachen, samen vallen en samen weer opstaan. Theater is een prachtig medium. Het verbind en brengt samen.

Ambities

Ik ben nu samen met mijn klasgenoot Marjolein Verschuuren ons eigen theatercollectief begonnen genaamd Collectief PLAK. Ons collectief maakt technische en beeldende figuren/objecttheatervoorstellingen. Onze afstudeervoorstelling wordt onze debuutvoorstelling genaamd Collectief PLAK speelt: DAK (6+). Ik zou graag verder gaan met deze collectieve samenwerking. Over vijf jaar wil een prachtig theateratelier waar we de mooiste voorstellingen kunnen maken en repeteren en een tourbus zodat we in heel Nederland onze voorstellingen en kunstwerken kunnen laten zien.

Geleerd tijdens de studie

In de opleiding wordt je heel breed opgeleid en mag je jezelf profileren in je eigen specialisme. Je wordt daarin, als student, heel fijn gecoacht door de docenten, medewerkers van de school en zelfs door je medeklasgenoten. Doordat er bij de HKU altijd hulp geboden werd als je daarom vroeg heb ik geleerd dat je het niet altijd alleen hoeft te doen. Samen sta je sterk. Je kennis uitbreiden door de expertise van een ander in te schakelen is iets heel schoons waardoor je samen kan groeien.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Op 23 Mei gaat de voorstelling Collectief PLAK speelt: DAK (6+) van Collectief PLAK in premiere. De beeldende debuutvoorstelling van Marjolein Verschuuren en Thom van de Haar.