Zorg en welzijn

Casa Vesela

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Ik je mee door mijn reis naar Roemenië. Deze reis heb ik gemaakt naar aanleiding van mijn passie, dit is namelijk het helpen van een ander en iets kunnen betekenen als ontwerper voor een ander. In Roemenië heb je heel veel zigeuner wijken, de mensen uit deze wijk leven in enorme armoede. Ik vind het enorm oneerlijk dat de plek waar je geboren bent, zoveel invloed kan hebben op je toekomst. Een juf van mijn basisschool is jaren geleden naar Roemenië geëmigreerd om zich daar in te zetten voor de Zigeuners. Ik heb er altijd bewondering voor gehad dat je je hele leven achter laat om een ander te helpen. Om te ontdekken hoe ik mijn kwaliteiten als ontwerper in kan zetten voor een ander, besloot ik om 2 weken lang naar Roemenië te gaan!

In Roemenië ben ik tot heel veel ontdekkingen gekomen over de Zigeuners en hun cultuur. Door de ontmoeting aan de gaan met de Zigeuners en door goed te observeren, kwam ik achter een probleem wat zich herhaaldelijk afspeelt in de wijken. Een negatieve spiraal ontstaat door ontwikkeling achterstand bij de kinderen, waar ze nauwelijks uit kunnen komen. Mijn ontwerp is gericht op de ontwikkeling van de basisschool kinderen. Mijn ontwerp is ontworpen voor de kinderdagopvang van de Zigeunerwijk. Door middel van dit ontwerp creëer ik extra ruimte waar de kinderen begeleiding kunnen krijgen in hun persoonlijke ontwikkeling, alle elementen in de ruimte zorgen voor een warm en veilig gevoel, allemaal gebaseerd op hun eigen geloof en cultuur. De invulling van de ruimte kan de kinderdag opvang zelf bepalen, zo krijgen de kinderen maatwerk en gaan ze op naar een betere toekomst!
Verbinding… In Roemenië ben ik erachter gekomen dat ik een verbindende ontwerper ben, door de verbinding met de kinderen aan te gaan kwam er iets los in mij, de drive om een fantastisch ontwerp neer te zetten! Ook leer je je doelgroep zo nog veel beter kennen en kan je maatwerk leveren.
De rost… God is voor de Zigeuners een rots in de branding. Op hem kan je bouwen. Tegelijkertijd zijn deze rost achtige vormen zo zacht als wol, een chill plek, om even uit te kunnen rusten.
De regenboog… Een teken van hoop, God gaf de mens de regenboog om hen te laten zien dat ze nooit door God in de steek gelaten zullen worden.
De zon… Het licht van de wereld, voor veel Zigeuner kinderen een lichtpuntje in hun leven, speciaal door God aan hen gegeven.

Artist statement

Ik ben Sofie van de Geer, een verbindend ontwerper. Ik ben geïnteresseerd in jouw leven, en vooral, hoe ik hier een positieve bijdrage aan kan leveren. Ik luister, vraag, observeer en onderzoek. Ik ga de verbinding aan, om zo dichterbij te komen. Ik wil graag de wereld een mooiere plek maken door middel van creatieve oplossingen. Het sociale aspect van het ontwerpproces raakt mij altijd het meest.
Maar ook de schoonheid van vormen en materialen inspireren mij. De zachte puurheid van de natuur, een combinatie van geuren, kleuren, vormen en materialen… iets om oneindig mee te experimenteren.

Mijn werk is ruimtelijk en heeft daardoor invloed op het handelen of ontwikkelen van de mens in de ruimte. Ik haal met mijn werk altijd het positieve uit de mens naar boven. Ik breng beweging in de samenleving. Dit doe ik door middel van het bevragen van een probleemstelling, het observeren van de ruimte, en de verbinding op te zoeken met de belanghebbenden. Ik ben een sociaal persoon met de wilskracht om iets voor elkaar te krijgen.

Ambities

Over 5 jaar wil ik heel graag een beroep uitoefenen waarin ik het leven van een ander een stukje mooier kan maken door middel van mijn creatief denkend vermogen. Het lijkt mij heel gaaf om te werken bij een Social Design bedrijf, waar je in teamverband het leven van mensen positief kunt beïnvloeden.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik mijn passie voor social design ontdekt. Ik heb geleerd hoe ik mijn kwaliteiten kan inzetten tijdens het ontwerpen. Ook heb ik geleerd dat je heel veel van elkaar kunt leren, samen creatief bezig zijn versterkt en brengt je verder!

Casa Vesela

In mijn inhoudelijke documentatie neem ik je mee door mijn reis naar Roemenië. Deze reis heb ik gemaakt naar aanleiding van mijn passie, dit is namelijk het helpen van een ander en iets kunnen betekenen als ontwerper voor een ander. In Roemenië heb je heel veel Zigeuner wijken, de mensen in deze wijk leven in enorme armoede. Ik vind het enorm oneerlijk dat de plek waar je geboren bent, zoveel invloed kan hebben op je toekomst. Een juf van mijn basisschool is jaren geleden naar Roemenië geëmigreerd om zich daar in te zetten voor de zigeuners. Ik heb er altijd bewondering voor gehad dat je je hele leven achterlaat om een ander te helpen. Om te ontdekken hoe ik mijn kwaliteiten als ontwerper in kan zetten voor een ander, besloot ik om 2 weken lang naar Roemenië te gaan!

In Roemenië ben ik tot heel veel ontdekkingen gekomen over de Zigeuners en hun cultuur. Door de ontmoeting aan te gaan met de Zigeuners en door goed te observeren, kwam ik achter een probleem wat zich herhaaldelijk afspeelt in de wijken. Een negatieve spiraal ontstaat door ontwikkeling achterstand bij de kinderen, waar ze nauwelijks uit kunnen komen. Mijn ontwerp is gericht op de ontwikkeling van de basisschool kinderen. Mijn ontwerp is ontworpen voor de kinderdagopvang van de Zigeunerwijk. Door middel van dit ontwerp creëer ik extra ruimte waar de kinderen begeleiding kunnen krijgen op hun persoonlijke ontwikkeling, alle elementen in de ruimte zorgen voor een warm en veilig gevoel, allemaal gebaseerd op hun eigen geloof en cultuur. De invulling van de ruimte kan de kinderdag opvang zelf bepalen, zo krijgen de kinderen maatwerk en gaan ze op weg naar een betere toekomst!