Diversiteit en inclusiviteit

Canal do Samba

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Canal do Samba is een samba band, opgericht door Kiki en een groep sambaliefhebbers. Geïnspireerd door haar vijf maanden durende verblijf in Portugal, waar ze intensief kennismaakte met de Braziliaanse samba en forró, wilde Kiki deze energieke en vrolijke dansstijlen naar Nederland brengen. In grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam vond ze volop sambafeesten, maar in Utrecht was het aanbod beperkt. Daarom besloot ze zelf evenementen te organiseren om de Braziliaanse gemeenschap een warm thuis te bieden en het Nederlandse publiek te laten genieten van de opzwepende ritmes.

Met Canal do Samba organiseert Kiki regelmatig feesten, ongeveer eens per zes weken, die toegankelijk en uitnodigend zijn voor iedereen. Deze avonden bieden bezoekers de kans om in gedachten naar Brazilië te reizen, hun heimwee te vergeten en vrijuit te dansen. Kiki streeft ernaar om niet alleen de lokale gemeenschap te versterken, maar ook op te treden op grotere evenementen en in het voorprogramma van bekende Braziliaanse artiesten. Zo draagt Canal do Samba bij aan de verspreiding van de levendige Braziliaanse cultuur in Nederland.

Op 3 juli 2024 om 20:00 speelt ze met Canal do Samba en haar andere band KIIK in de Nijverheid. Dit is ook haar afstudeer concert.
Onze promo bestaat uit filmpjes dat ons publiek maakt tijdens de feesten. Dit is een fragment gemaakt tijdens onze allereerste editie. We spelen Deixa Acontecer. Zoals je zit is het café vol en kun je mij niet meer zo goed zien, ik zit met mijn rug naar de camera en heb donkere krullen.

Artist statement

Na een verblijf van vijf maanden in Portugal, waar ze iedere dinsdagavond nieuwe Forró-danspassen leerde van haar Braziliaanse vrienden en spontane Samba-feesten rondom een tafel (Roda de Samba) bijwoonde, kwam zangeres Kiki vol inspiratie terug naar Nederland. In grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam vond ze een hoop samba- en forrófeesten, maar in Utrecht was er weinig te beleven.

Daarom nam ze het heft in eigen handen en richtte samen met een paar andere sambaliefhebbers ‘Canal do Samba’ op. Samen organiseren ze feesten in Utrecht met als doel de Braziliaanse gemeenschap een plek te geven in het voor hen soms wat kille Nederland. Ook hoopt ze haar liefde voor de vrolijke, dansbare muziek over te brengen op het Nederlandse publiek. “Iedereen wil losgaan, maar durft dat normaal gesproken niet. Bij onze feesten zien we iedereen loskomen en opgaan in de opzwepende sambaklanken.”

Ambities

De komende jaren wil ik vooral regelmatig feesten blijven organiseren, de gemeenschap hecht houden en tegelijkertijd uitbreiden. Ik hoop dat mensen tijdens onze avonden in gedachten terug naar Brazilië kunnen reizen en hun heimwee even kunnen vergeten. Dat Nederlanders hun soms wat ongemakkelijke danspasjes achterwege laten en transformeren in goede dansers met losse heupen. Het vaste evenement moet toegankelijk en regelmatig blijven, met een frequentie van eens per zes weken.

Daarnaast lijkt het me fantastisch om op grote feesten en evenementen van Azul Events of Olá Brazil te spelen. Het zou ook geweldig zijn om in het voorprogramma van grote Braziliaanse artiesten die naar Nederland komen te staan, zodat we het publiek al goed kunnen opwarmen en iedereen in de zaal zich daarna compleet kan laten meevoeren door de hoofdact.

Geleerd tijdens de studie

Voor mij was de Erasmus-uitwisseling naar Aveiro (Portugal) een hele belangrijke schakel in de vorming van mijn liefde voor samba- en forrómuziek. Ik heb er in mijn derde jaar een semester gestudeerd en gewoond. Via de universiteit leerde ik Paco en Tamara kennen. Zij waren allebei vanuit Brazilië naar Portugal verhuisd in de hoop op een betere toekomst. Ze namen me mee naar de Braziliaanse gemeenschap van Aveiro en al snel werd ik opgenomen in de vriendengroep. Ze hebben me heel veel geleerd over hun muziek, maar ook over de taal, cultuur en gebruiken.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

1e editie: 25/01/2024 in Café Domkop, Utrecht
2e editie: 16/03/2024 in Café de Tussentijd, Utrecht

Bruggen slaan tussen culturen

Bruggen slaan tussen culturen is een artistiek onderzoek naar het organiseren, uitvoeren en begrijpen van een Braziliaanse Roda de Samba door een Nederlandse zangeres. Ik interview zangeres Femke Smit, die mij al voor is gegaan voor inspiratie en beschrijf mijn onderzoek naar de achtergrond van Roda de Samba evenementen. Ook beschrijf ik mijn visie op zwarte gelovige muziek zingen als witte atheïstische zangeres.