Duurzaamheid en circulariteit

BROOS

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Deze collectie is een ode aan mijn opa, die als bron van inspiratie dient en een centrale rol speelt in het creatieve proces. Het werk verkent de complexe en intrigerende relatie tussen herinneringen, identiteit, en de geleidelijke vervaging veroorzaakt door Alzheimer. Het omvat een veelvoud aan elementen, variërend van speelsheid tot kwetsbaarheid, en wordt verweven met een obsessie voor ruitjespatronen, symbolisch voor het patroon, de structuur en tegelijkertijd de fragmentatie van herinneringen.

Tegelijkertijd wordt de kwetsbaarheid van zijn situatie subtiel belicht, met beelden van verloren momenten en verwarde gedachten die in contrast staan met de helderheid van zijn vroegere zelf. Deze elementen worden vaak weergegeven in symbolisme en vloeiende lijnen, die de broosheid en fragiliteit van de herinneringen benadrukken. Het gaat vooral over de complexiteit van menselijke ervaringen en emoties verkennen. Het is een eerbetoon aan opa, zijn leven en zijn nalatenschap, en een uitnodiging om te reflecteren op de betekenis van herinneringen, zowel in hun helderheid als in hun vervaging.

Ik ben begonnen met een fotoserie waarin ik mijn familie interviewde in een op-mijn-opa-geïnspireerd bomberjack. Hieruit ontstond de verdere collectie.

Artist statement

Als een modeontwerper en all-round kunstenaar, bevind ik me in een constante dialoog met de samenleving, waarbij ik vaak maatschappijkritische of bevragende kunst creëer. Mijn artistieke expressie wordt gekenmerkt door een spel met chaos en (vaak) ruitjes, waarbij ik de grenzen van conventionele esthetiek uitdaag en de kijker uitnodig om dieper na te denken over de wereld om ons heen.

Centraal in mijn werk staat de liefde - liefde voor familie, vrienden en de wereld waarin we leven. Door middel van mijn creaties probeer ik deze liefde te omarmen, te onderzoeken en te verspreiden, in al haar complexiteit en diversiteit. Mijn kledingstukken zijn een manifestatie van deze liefde, vaak uitdagend, eigenzinnig en een tikkeltje excentriek.

Met een vleugje speelsheid en een knipoog naar het alledaagse, nodig ik mijn publiek uit om met nieuwe ogen naar de wereld te kijken en zich bewust te worden van de schoonheid en de chaos die ons omringt. Mijn werk is een viering van het leven, een ode aan de menselijke verbondenheid en een uitnodiging om te omarmen wat ons uniek maakt.

Ambitions

Mijn ambitie is om mezelf voortdurend creatief uit te dagen en mijn ideeën tot leven te brengen. Het proces van het bedenken en uitvoeren van projecten is voor mij een reis waarbij ik mijn creativiteit de vrije loop kan laten. Ik voel een sterke drang om mezelf te uiten door middel van kunst en ontwerp, en ik geloof dat mijn werk het potentieel heeft om impact te hebben en anderen te inspireren. Het nastreven van projecten die (maatschappelijke) kwesties bevragen en bewustzijn creëren, is voor mij essentieel.

Ik geniet van het uitwerken van mijn eigen ontwerpen en ideeën, waarbij ik mijn artistieke vaardigheden voortdurend wil verbeteren en mijn eigen unieke stijl wil ontwikkelen. Het proces van het omzetten van een abstract idee naar een tastbaar kunstwerk brengt me veel voldoening en vervulling.

Mijn doel is om een ​​creatieve kracht te worden die zowel artistiek uitdagende als conceptueel diepgaande projecten kan realiseren. Ik wil groeien en mezelf ontwikkelen in de wereld van de beeldende kunst, waarbij ik mijn passie voor creativiteit kan delen en een blijvende impact kan hebben op anderen. Het liefst zou ik dit willen doen door het opzetten van een eigen bedrijf of atelier.

Learned during the studies

Het belangrijkste wat ik heb geleerd in mijn studie Fashion Design aan de HKU is dat creativiteit, chaos, liefde en originaliteit essentieel zijn in mijn ontwerpproces. De opleiding heeft me geleerd om buiten de gebaande paden te denken en mijn eigen stem te vinden binnen de mode-industrie. Ik heb geleerd om mijn ideeën te vertalen naar innovatieve ontwerpen en om mijn persoonlijke visie en esthetiek te ontwikkelen.

Daarnaast heb ik geleerd hoe belangrijk het is om te experimenteren en te blijven evolueren als ontwerper. Door middel van diverse projecten, workshops en samenwerkingen heb ik mijn technische vaardigheden verfijnd en ben ik in staat geweest om mijn horizon te verbreden. Ik heb geleerd om kritisch te denken, mijn ontwerpen te analyseren en mijn concepten te communiceren met behulp van verschillende media.

Bovendien heeft de studie Fashion Design aan de HKU me ook geleerd over het belang van duurzaamheid en ethiek in de mode-industrie. Ik ben me bewust geworden van de impact die mijn ontwerpen hebben op het milieu en de samenleving, en ik streef ernaar om mijn werk op een verantwoorde manier vorm te geven.

De opleiding heeft me niet alleen voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om succesvol te zijn als modeontwerper, maar heeft me ook geholpen om mijn eigen identiteit te vinden binnen het creatieve veld en om mijn passie voor mode op een authentieke en betekenisvolle manier uit te drukken.

List of publications / exhibitions / prices / concerts / shows etc.

Kledingassistente bij de film 'Dromenland', door Bart Nieuwenweg.
Kostuumontwerper bij de film 'Maar, mama, door Janneke Robers.

BROOS - scriptieonderzoek

Het is een onmiskenbaar gevoel dat me terugvoert naar mijn roots, naar mijn opa, die plotseling mijn muze werd voor mijn eindcollectie. Mijn fascinatie voor ruitjes, geworteld in mijn jeugd, vond plotseling haar oorsprong in de oversized bomberjack die mijn opa altijd droeg, samen met zijn geruite broek. Het was alsof de puzzelstukjes op hun plaats vielen, en ik begon te begrijpen waarom deze patronen me al zo lang intrigeerden. Maar er was meer dan alleen de esthetiek van de ruitjes die me aantrok. Ik voelde een diepe verbinding met kwetsbaarheid, in al haar nuances. Mijn opa, die leed aan Alzheimer, toonde me de kracht en de fragiliteit van kwetsbaarheid. Zijn worstelingen, zijn veranderingen door de tijd heen, het maakte me bewust van de impact die deze ziekte had, niet alleen op hemzelf maar op onze hele familie en de gemeenschap om ons heen.

Het is nu zes jaar geleden dat mijn opa overleed, en ik was nog maar een kind toen hij bij ons was. Maar zijn aanwezigheid, zijn invloed, ze blijven resoneren in mijn herinneringen. Ik wil mijn kindertijd verweven in dit project, mijn perspectief als kind en hoe ik de wereld om me heen toen ervoer. Het is een eerbetoon aan mijn opa, aan mijn familie en aan de kracht van kwetsbaarheid.

In dit onderzoek ga ik dieper in op de man die mijn opa was, zijn zienswijze en zijn invloed op de rest van de familie. Hierbij doe ik vormenonderzoek naar de uiteindelijke stukken die ik ben gaan maken.