Fine Art and Design in Education

Blikken Scheppen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Blikken Scheppen is een website waarop je een blik krijgt achter de schermen bij een schepper, een maker, een kunstenaar. Je vind er video’s waarin ik je de werkplek en het werkproces van een kunstenaar laat zien. Wat wordt er gemaakt? Waarmee? Hoe? Waarom? Door die blik kun jij zelf ook gaan scheppen! Niet met een schep (of wel?), maar met gips, karton, verf, lijm, glitter… noem maar op.

Bij elke kunstenaar hoort een kunstproject, opgebouwd uit verschillende opdrachten. Hiermee kun je zelf aan de slag volgens het proces van de kunstenaar, maar dan op jouw eigen manier. Hierdoor is elke opdracht verschillend. De ene keer is het experimenteren met materialen heel belangrijk, de andere keer ga je verhalend aan de slag.

Blikken Scheppen kun je doen vanaf 9 jaar, thuis of in de klas. Het is geschikt voor leerkrachten in de bovenbouw van het primair onderwijs om in te zetten tijdens de beeldende lessen. Maar ook voor kunstdocenten die lesgeven op een buitenschoolse instelling.

Artist statement

In het werkveld zie ik mijzelf graag ontwikkelen als kunstenaar die lesmateriaal maakt dat kinderen en jongeren stimuleert om te gaan maken met de blik van een kunstenaar. Hierin zie ik verschillende rollen voor me, bijvoorbeeld als kunstenaar voor de klas in het PO en VO, kunstvakdocent in het PO of kunsteducator/educatiemedewerker bij een buitenschoolse culturele instelling. Op het moment ligt mijn focus op het primair onderwijs. Met het lesmateriaal dat ik ontwerp hoop ik kinderen iets anders te bieden dan dat wat zij op de basisschool meekrijgen over kunst en/of makerschap. Ik wil het maken door kinderen direct koppelen aan het maken door kunstenaars en werkprocessen blootleggen. Juist kinderen weten nog hoe ze hun intuïtie moeten gebruiken, aarzelen niet om te beginnen, zijn nieuwsgierig en experimenteren erop los. Belangrijke kwaliteiten voor het maken van kunst.

Ambities

Momenteel ben ik druk met mijn afstudeerproject Blikken Scheppen, een kunsteducatief product. Dit zou ik de komende jaren verder willen uitbreiden. Blikken Scheppen is een website waarop je een blik krijgt achter de schermen bij een schepper, een maker, een kunstenaar. Je vindt er video’s waarin ik je de werkplek en het werkproces van een kunstenaar laat zien. Bij elke kunstenaar hoort een kunstproject, opgebouwd uit verschillende opdrachten. Hiermee kun je zelf aan de slag volgens het proces van de kunstenaar, maar dan op jouw eigen manier. Blikken Scheppen kun je doen vanaf 9 jaar, thuis of in de klas. Het is geschikt voor leerkrachten in de bovenbouw van het primair onderwijs om in te zetten tijdens de beeldende lessen. Maar ook voor kunstdocenten die lesgeven op een buitenschoolse instelling.

Hierin zie ik mijzelf als verbinder tussen kunstenaars en kinderen. Ik wil kinderen laten zien dat kunstenaars in allerlei vormen en maten bestaan en dat het gewoon je buurman kan zijn. Idealiter zou ik mij hierbij richten op lokale kunstenaars en kinderen uit de buurt.

Ik zou graag cursussen aan kinderen en jongeren willen geven vanuit mijn eigen atelier of vanuit een kunstwerkplaats. Waarbij de cursisten net als ik een eigen onderzoeksproces volgen. Ik bied ze begeleiding en ruimte om ideeën waar te maken.

Geleerd tijdens de studie

Het vormen van een eigen visie op kunsteducatie en heb ontdekt welk pad ik in wil slaan, afgestemd op waar mijn kwaliteiten liggen als docent en kunstenaar.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Allemaal te vinden op mijn website. https://bentewilms.nl