Zorg en welzijn
Ander thema

Binnenberijk

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
In het project 'Binnenberijk' werk ik, Rijk van Duijn, aan de connectie tussen mezelf en de natuur. Met behulp van oude technieken en methoden heb ik onderzocht hoe het bewustzijn van de mens vergroot kan worden. Maar ik ontdekte al snel dat de sleutel tot begrip van de wereld om ons heen vaak te vinden is door het kind in onszelf weer te ontdekken. Daarom liet ik me ook inspireren door de dromen die ik als kind had.

In mijn creatieve werk heb ik tekeningen gemaakt die een glimp geven van die kinderdromen. 'Binnenberijk' nodigt je uit om de magie van het innerlijke kind te herontdekken en je te laten inspireren door de ongerepte schoonheid van de natuur.

De Natuur is de bron van het leven voor de mens. Mensen maken slechts deel uit van de natuur. We hebben een intuïtieve antenne die onze plaats in de natuur bevestigt, maar zijn we ons voldoende bewust van de belangrijkheid van die verbinding? In de huidige samenleving, overladen met technologie en deadlines, lijkt het erop dat mensen dat niet zijn.

Gedreven door nieuwsgierigheid en verwondering die beide voortkomen uit mijn kindertijd, speel, bouw en construeer ik met natuurlijke materialen en geef ik beeld en woord aan de behoefte om bewust te zijn van de verbinding tussen mens en natuur. Ik moedig je aan om op zoek te gaan naar jouw verbinding. Om je geïnspireerd te voelen.

Artist statement


Soms binnen-, soms buitenbeRijk. Op zoek naar verschillen. Droom veel. Slaap weinig. Maak graag kleine details groot en zichtbaar in de natuur van de mens. De neiging om uitersten op te zoeken is inmiddels een rode draad in mijn leven, mijn werk. Filosofische vraagstukken en poëzie spelen een steeds belangrijkere rol in mijn creatieve proces en ik maak hierin koppelingen met de natuur. Want de natuur is mijn grootste bron van inspiratie en informatie. 

Het is mijn doel om je met mijn werk in een wakkere stand te brengen, je mee te nemen in het onderwerp en tot nadenken over te halen.

Ambities

Ik heb de ambitie om mensen te inspireren om hun eigen connectie met de natuur te onderzoeken. Om dat te bereiken wil ik exposeren op verschillende aspecifieke plekken (niet noodzakelijkerwijs in een galerie). Daarnaast heb ik het plan opgevat om Buitenberijkreizen te organiseren. In een kleine groep, zonder geavanceerde technologie en met zo min mogelijk middelen de natuur in, om analoog te filmen of fotograferen, nieuwsgierig te zijn en te ontdekken. 

Geleerd tijdens de studie

Ik ben de HKU en de docenten dankbaar voor de begeleiding en vooral connecties die ik heb mogen maken met verschillende professionals. Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens deze studie is niet het denken in beeld maar vooral het kritisch reflecteren op werk van mijzelf maar ook van anderen. De manier hoe je dit het beste met elkaar bespreekt en de feedback kan toepassen. Bovendien heb ik
Leren geloven in het feit dat mijn creativiteit van waarde is.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Film: MINOS