Diversiteit en inclusiviteit

Beleef en verander - Ervaren inspireert tot anders doen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
De lange wachtrijen bij de registratie, knipperende en felle lichten, harde muziek, de presentator op het podium, de enthousiaste samenwerkingspartner die al te graag verteld over het nieuwe project. De lezing die je graag wilt volgen, maar waar je simpelweg geen energie meer voor hebt. De lunch, het overweldigende van alle geuren, kleuren en geluiden. De drukke netwerkborrel achteraf, waar je verlangt naar een moment van rust. Het gemiddelde zakelijke evenement bevat veel prikkels. Maar wat als iemand helemaal niet tegen al deze prikkels kan en de gebruikelijke evenementenervaring niet kan verdragen?

In de afgelopen jaren is de nadruk op inclusiviteit en toegankelijkheid steeds groter geworden. Dit betekent ook dat er meer aandacht wordt besteed aan de toegankelijkheid van evenementen, zodat iedereen op een volwaardige manier hieraan kan deelnemen. Als het gaat om toegankelijkheid, richt de zakelijke evenementenbranche zich voornamelijk op mensen met een beperkte mobiliteit. Maar voelen prikkelgevoelige mensen zich wel welkom op zakelijke evenementen? Hoewel de laatste jaren de focus meer is verschoven naar het belang van inclusie en er vooruitgang is geboekt in het waarborgen van toegankelijkheid op evenementen, is er nog steeds ruimte voor verbetering.

In samenwerking met Genootschap voor Eventmanagers heb ik met deze organisatie als mijn externe partner een oplossing ontworpen voor deze kwestie. De definitieve oplossing bestaat uit twee onderdelen: ervaring en kennisoverdracht.

Het eerste deel van het eindproduct is een installatie waarin men ervaart hoe het is om prikkelgevoelig te zijn. De ervaring heeft de vorm van een installatie, waarin de zakelijke eventorganisator ervaart hoe het is om prikkelgevoelig te zijn. Door audiovisuele ondersteuning, licht, geur en tactiele elementen ervaart men de belevingswereld van prikkelgevoelige mensen. Zoveel mogelijk zintuigen worden geprikkeld. In een video ziet men een ogenschijnlijk gezond persoon die hen verteld dat zij prikkelgevoelig is. Ze legt uit hoe ze zij in de wereld van zakelijke evenementen navigeert, terwijl ondertussen de omgevingsprikkels toenemen. Kan de doelgroep zich nog focussen op het verhaal? Waarschijnlijk niet. Dat is exact wat de persoon op de beelden dagelijks meemaakt...

Om de zakelijke eventorganisator te voorzien van informatie over prikkelgevoeligheid en prikkelvriendelijk organiseren, ontvangt men na het ervaren van de installatie een uitgebreide flyer met daarin informatie over prikkelgevoeligheid, overprikkeling en hoe men in tien stappen een prikkelvriendelijk evenement organiseert. De flyer ondersteunt de zakelijke eventorganisator in dit proces en voorziet de doelgroep van praktische kennis om actie te kunnen ondernemen.

Artist statement

Tijdens twee stages in de evenementensector tijdens mijn vorige opleiding ‘Mediavormgeving’, heb ik mijn liefde voor het evenementenvak ontwikkeld. De bruisende energie, samenwerking en verschillende uitingen van creativiteit hebben ervoor gezorgd dat ik mij wilde ontwikkelen tot een professional in de evenementenindustrie. Hoe dat er exact uit is gaan zien, heeft zich in de jaren op de HKU gevormd. Niet voor niets dat ik mij ben gaan specialiseren in het werkveld ‘Events’. Tijdens de jaren op de HKU heb ik veel werkervaring opgedaan, een fantastische stage gehad bij een zakelijk eventbureau en veel praktijkkennis opgedaan. De afgelopen jaren heb ik de zakelijke eventbranche ontdekt en veel kennis en ervaring mogen opdoen in dit fantastische vak.

Mijn ervaringen tijdens stages voor zowel deze als mijn vorige opleiding, en mijn werkervaringen in de zakelijke eventbranche, hebben mij laten zien dat toegankelijk en inclusief organiseren niet zo vanzelfsprekend is in deze sector. En dat terwijl dit in anno 2024 steeds belangrijker wordt en het ook in andere sectoren hoog in het vaandel staat.

Mijn passie voor het evenementenvak heb ik kunnen verwerken in dit afstudeerproject. Door mijn opgedane kennis, ervaringen en dit afstudeeronderzoek zal ik straks de branche betreden als aankomend professional met een sterke visie en missie: in de wereld van zakelijke evenementen, waar creativiteit en innovatie hoogtij vieren, kan persoonlijke aandacht voor de bezoekers uit het oog verloren gaan. In een maatschappij die complexe situaties kent, is persoonlijke aandacht belangrijker dan ooit.

Ambities

De komende jaren wil ik mij verder ontwikkelen als professional in de (zakelijke) eventbranche. Mijn ambitie is om te werken bij een inspirerend en gepassioneerd live communicatie bureau, waar ik mijn creativiteit en passie voor het evenementenvak volledig kan benutten. Ik wil vooral het werkveld betreden als een ‘spons’ en zoveel mogelijk zien, horen en doen, zodat ik mijn kennis, ervaring en visie op het vak kan uitbreiden. Daarnaast wil ik de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn afstudeerproject rondom inclusief en toegankelijk organiseren in de zakelijke eventbranche, blijven inzetten en de kracht van persoonlijke aandacht laten zien.

Geleerd tijdens de studie

Het belangrijkste wat ik meeneem uit de afgelopen vier jaar is mijn nieuwsgierige houding en het lef om uit mijn comfort zone te stappen. Tijdens deze studie heb ik ontdekt hoe belangrijk het is om je nieuwsgierig op te stellen, te durven doen, ontdekken en onderzoeken, anders te kijken dan de mensen om je heen, jezelf te laten zien en soms vraagtekens te stellen bij bepaalde onderwerpen. Ik ben er van overtuigd dat ik dit kan inzetten in mijn verdere toekomst.