Ander thema

Bekering van Baksteen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Kerkklooster Kapucijnen is gelegen in Tilburg en is gebouwd voor de Minderbroeders, volgelingen van Franciscus van Assisi. Het is gebouwd in 1880 en ontworpen door minderbroeder Valerius van Deurne en is altijd bewoond door de broeders. Doordat er weinig nieuwe aanwas is van minderbroeder mogen zij helaas in 2025 het gebouw niet meer bewonen.

Het gebouw heeft nu een sobere uitstraling, zeker voor een katholieke kerk, en is erg gesloten naar de omgeving. Het is, voor een klooster niet heel erg groot, maar het gebouw staat wel op een groot en rustig perceel in vergelijking met de ontzettend drukke straat en bebouwde omgeving waar het in staat. Het perceel werd vroeger gebruikt door de minderbroeders als plek waar groente en fruit werd verbouwd. Het klooster werd in 1991 bestemd voor de verzorging en verpleging van Kapucijnen.

Door de huidige bewoners is voor mij de essentie in dit project het belangrijkste. De minderbroeders staan o.a. voor soberheid, eenvoud en bezitloosheid.

In mijn ontwerp heb ik de kerk deels geopend aan de straatkant middels glas met twee doeleinden. Het laat de prachtige bestaande constructie zien die verstopt is onder het pleisterwerk en zo is vanaf de buitenkant te zien dat je als omwonende weer naar binnen kan. Het moet weer een samenkomst plek zijn waarvoor het ooit bestemd was.

In het hart van het gebouw door de kerk en op de binnenplaats komt er een bezinningsruimte. De essentie waarom dit gebouw ooit gebouwd is. Een klein gebouw gemaakt door de materialen die verworven zijn bij het ‘slopen’ van de gevel en het dak voor de nieuwe openingen met glas. Een bezinningsruimte gemaakt met de materialen waarmee het gebouw ooit gemaakt is. De vorm van het gebouw is het symbool van de Franciscanen, het Tau-kruisje.

Het kerkklooster van de Kapucijnen heeft altijd gediend als een baken van spiritualiteit en gemeenschap, en het behouden van deze essentie in het nieuwe ontwerp is ontzettend belangrijk.
Interieur kerk
Uitzicht vanaf de gang naar de binnentuin
Eetruimte minderbroeders
Maquette kloosterkerk met omgeving. Op de achtegrond de Nolli plannen van de bestaande en nieuwe situatie.

Artist statement

Mijn architectonische ontwerpen komen voort uit een diepe liefde voor erfgoed, bestaande bouw en transformatie. Erfgoed is een weerspiegeling van ons verleden en mijn doel is om deze erfenis te koesteren en te herdefiniëren voor de hedendaagse wereld.

Dit doe ik door samenwerkingen te zoeken met gemeenschappen, bewoners en belanghebbenden om een gezamenlijk begrip van een plek te ontwikkelen en een nieuwe invulling te creëren die zowel de historische waarde als de moderne behoeften weerspiegelt.

Ik ontwikkel een ontwerp door de inzichten van de lokale gemeenschap te integreren in combinatie met de bouwkundige achtergrond. Op die manier ontstaat er een ontwerp dat niet alleen functioneel en esthetisch is, maar ook een levendige herinnering aan het verleden in zich draagt.

Mijn werk brengt oude gebouwen tot leven en ik geniet ervan om mensen te laten zien hoe bijzonder en inspirerend erfgoed kan zijn.

Ambities

Over vijf jaar wil ik graag mijn master in Architectuur behalen en na al die jaren studeren de titel architect kunnen dragen. Mijn ambitie is om vervallen gebouwen, leegstaande gebouwen en gebouwen zonder liefde weer te betrekken in de gemeenschap. In de toekomst zou ik graag mijn eigen bedrijf willen starten en mij specialiseren in (spiritueel) erfgoed.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn tijd op de HKU heb ik vooral geleerd wie ik ben als ontwerper en waar ik voor sta. De afgelopen 4 jaar waren een ervaring waar je constant bevraagd wordt wat je vindt van een situatie en hoe je er mee omgaat en daarna eigen maakt. Enorm waardevol wat ik iedereen zou gunnen!