Duurzaamheid en circulariteit
Ander thema

Bakens

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

Ik ben opgegroeid op een woonboot, daar is mijn fascinatie voor het maritieme begonnen. In mijn aanvankelijke onderzoek concentreerde ik mij vooral op boeien die ik tegen was gekomen tijdens mijn zeiltochten, Inmiddels overstijgt baken in mijn onderzoek het functionele aspect van maritieme bakens en dient het meer als een vertaling van hoe we onszelf in het dagelijks leven navigeren

Met dit werk verken ik de betekenis en visuele representatie van bakens. Met elk werk creëer ik een nieuwe vorm, die een onderscheidend aspect van een baken symboliseert. Ik verdiep me in de verschillende niveaus waarop bakens in het dagelijks leven bestaan, Bakens markeren dat wat niet gezien kan worden, bieden handvatten, zijn een oriëntatiepunt. Naast fysieke navigatie op zee, kan een baken zich ook argitectonsich, sociaal en emotioneel manifesteren. Zoals Wirwar, Houvast en Doctor Who. Ze kunnen functioneren als integrale onderdelen van een systeem of het systeem zelf vormen.

Binnen mijn werk zijn er verschillende vormen van circulariteit. Zowel in mijn materiaalgebruik; Ik maak veel gebruik van gerecycled materiaal,restmateriaal van andere en restmateriaal uit mijn eigen praktijk en ik introduceer ook nieuwe materialen, zoals beton. Maar ook circulariteit in het werk zelf, Een afbeelding van een baken en betontegel komen samen en vormen een nieuwe baken. en daarmee ook gelijk de circulariteit in mijn maakproces, De afbeelding van het sculptuur op het beton geeft weer nieuwe informatie en input voor het sculptuur.
Titel: 'Houvast' uit de serrie 'Solid()air'
Materiaal: Print op beton
Titel: VI 'Blip' uit de serie 'Small bakens'
Materiaal: papier, metaal, hout, lijm, acryl
Titel: I 'Hap'/'toet' uit de serie 'Small bakens'
Materiaal: Papier, metaal, hout, lijm, tape, acryl
Titel: II 'Boeg' uit de serie 'Small bakens'
Materiaal: Papier, metaal, hout, lijm
Titel: Doctor Who
Materiaal: Karton, papier, lijm, plastic, metaal, hout
Titel: Houvast
Materiaal: Papier, lijm, acryl, hout
Titel: Wirwar
Materiaal: Karton, papier, pigment, lijm, plastic

Artist statement

Ik ben Louise Smit, een multidisciplinaire kunstenaar, geboren en opgegroeid op een woonboot in Utrecht. Van jongs af aan ben ik omringd geweest door boten en water. Zeilen kan dan natuurlijk niet achterblijven. Tijdens mijn eerste lange zeilreis stuitte ik regelmatig op van restmateriaal geïmproviseerde vissersboeien. Het spel tussen boven water en onderwater, dat het een markering is van dat wat niet gezien kan worden, de sculpturale compositie van samengebonden afval. Het contrast van een menselijke ingreep in een massa zee, het overdragen van kennis. Al deze dingen maken dat deze vissersboeien mij zijn blijven boeien.

Ik werk graag met restmaterialen, (rest)karton en papier. Karton is een materiaal dat we allemaal kennen/herkennen en waar een overvloed aan is. Het materiaal is bewerkelijk, sterk, kwetsbaar en gelaagd. Karton kan tegelijkertijd duidelijk geconstrueerd en toch volledig geloofwaardig zijn.

Ambities

Na mijn afstuderen ga ik aan de slag in mijn eigen studio. Vanuit daar ga ik mee doen aan open calls, projecten starten en opzoek naar samenwerkingen. Ook lijken recidenties mij een grote verijking. Eerst dus maar eens mee maken hoe het is om kunstenaar te zijn buitend de academie. Over 5 jaar heb ik dus een aantal recidenties achter de rug, wat expo's voor dat jaar in de agenda staan. geld van het mondriaan fons of andere fonsen op mijn rekening zodat ik lekker veel tijd in mijn studio door kan brengen. Om mij heen heb ik een netwerk van kunst makers/liefhebbers/verzamelaars.

Geleerd tijdens de studie

Kijken. Ik ben enorm dankbaar voor de manieren van kijken die ik heb kunnen onderzoeken, uitvinden en trainen. Het heeft mijn kijk op kunst, de wereld, materiaal, en mezelf verdiept en ontwikkeld.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

2024 - Groeps expositie ‘These hands think about you all’, AG, Utrecht
2022 - Groeps expositie 'Rapid Eye Movement', Omstand, Arnhem

Baken! Baken?

An exploration into bakens and the roles they play.

Vissers boeien zijn het uitgangspunt geweest voor mijn afstudeeronderzoek naar bakens.
Bakens komen voor op verschillende niveaus. Ze kunnen zowel fysiek, materieel en architectonisch zijn als emotioneel, abstract, mentaal en sociaal. Ze kunnen integrale onderdelen zijn van een systeem of het systeem zelf vormen. Bakens kunnen persoonlijk zijn of gedeeld. Ik navigeer mijn leven met ze.