Ander thema

A je to

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Ergens in de verte zie ik je, onscherp omdat mijn ogen niet zo goed zijn. Je danst mee in de wind, alsof iets wil ontsnappen. Altijd was je daar al, bescheiden als een stille elegantie. Naast de grauwe kleuren om mij heen, zie jij er goed uit. Je vezels vertellen de plaatsen waar jij je kracht hebt gedeeld, als aderen die verweven zijn in die wereld van het ongeziene. Waar de sterkte wordt geboren uit het subtiele, kleur jij de horizon. Met een symfonie van kracht, onmisbaar maar zo alleen. Had ik maar een beetje meer van jou.

We staan niet zo vaak meer stil bij de schoonheid die zich in de alledaagse dingen bevindt. Toen ik een tijd geleden over straat liep en in mijn ooghoek iets neon oranje zag wapperen werd ik meteen verliefd. Het was een spanband die in zijn eentje een volledige graafmachine op een vrachtwagen spande. Ik werd gegrepen door de kleur en kracht die de spanband in zich heeft, maar ik herkende ook in die eigenschap iets wat ik miste in mijn creatieve werkproces. De spanning die ik slechts alleen in het begin en dicht bij de deadline van een project kan vasthouden, wenste ik metaforisch zoals de spanband altijd te hebben.

‘A je to’ is een ode aan de spanband, een publicatie waarin het gebruik ervan centraal staat. Leuke, grappige, maar ook gruwelijke gebruikswijzes waar mijn liefde voor de spanband vertolkt wordt.

Artist statement

Mijn naam is Ilse Küppers, een grafisch ontwerper gevestigd in Utrecht. Gefascineerd door momenten die je vaak binnen een oogwenk beleeft en de dagelijkse dingen waar de meeste mensen aan voorbij lopen. Deze momenten vertolk ik doormiddel van persoonlijke projecten waar ik anderen weer mee probeer te raken. Zo laat ik mij inspireren door filmische settings waarin rust en verschillende lijnwerkingen centraal staan. Mijn focus ligt op het ontwerpen van prints, gemaakt met verschillende (analoge) druktechnieken zoals risoprint en zeefdruk. Daarnaast houd ik mij ook bezig met editorial design, mixed media en fotografie.

Ambities

De ideale toekomstvisie zou het oprichten van een ontwerperscollectief zijn, waarbij ieder gespecialiseerd is in diens eigen werkpraktijk en unieke ontwerpen kan maken door deze krachten te bundelen. Een plek waar ruimte is voor zowel digitaal als analoog werk. Denk hierbij vooral aan verschillende druktechnieken.

Geleerd tijdens de studie

Binnen deze studie heb ik geleerd dat binnen een ontwerpproces het belangrijk is dat je niet te veel in je hoofd gaat zitten en dat voorkom je door gewoon te gaan doen en je intuïtie te volgen. Dit uit zich bij mij vooral door analoog te ontwerpen en fysiek dingen te gaan maken. Vervolgens laat ik de analoge ontwerpen terug komen in een digitaal werk.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Publicaties:
Samenspraak (2023)
we zine het wel, de cocks (2024)

Exposities:
De Verdieping, Academiegalerie Utrecht (2022)
Gather/Assemble, VOGELFREI Utrecht (2023)
CC Culture Night, Coffee Company Utrecht (2024)