Ander thema

A Cartoon's Revenge

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Een jongen zit vrij onschuldig te lachen om een grappige cartoon op zijn tv. Wat hij niet weet is dat het karaktertje in de cartoon erg geïrriteerd is dat hij wordt uitgelachen. Het karakter weet een manier te vinden om de jongen ook in een cartoon te veranderen zodat hij hem ook kan uitlachen. Uiteindelijk ontstaat er een ruzie tussen de twee. Deze ruzie tussen de twee universums resulteert in een visuele rollercoaster waarbij de grens tussen animatie en life action even lijkt te verdwijnen.

Artist statement

Al vanaf jongs af aan kon ik uren verdwalen in mijn eigen gedachten. Het idee dat er ergens in mijn hoofd een plek was waar alle fantasieën mogelijk waren zonder enkele limieten, deed veel met mij. Ik voelde mij daar dan ook erg op mijn plek. Je kan stellen dat ‘denken’ toentertijd mijn grootste hobby was. Ik weet nou niet echt of dat een normale bezigheid was voor een gemiddeld kind, maar toen op latere leeftijd geconstateerd werd dat ik autistisch was, klonk het ineens wat logischer. Maar goed… We zijn nu flink wat jaren verder en ik heb hetgeen dat regelmatig als een beperking gezien werd om weten te buigen naar kwaliteiten door mij te storten op het prachtige medium dat film heet.

Hier kregen mijn gedachten de vrije loop en kon ik ze op deze manier delen met anderen. Zodra je je gedachten namelijk in beeld brengt en ze aan anderen laat beleven, worden het ook hun gedachten. Gedachten die iemand vrolijk maken, of iemand verbazen. Gedachten die iemand doen veranderen, of doen aanzetten tot bepaalde acties. Het deed mij beseffen hoe krachtig film kan zijn. Met name animatie.

Al deze redenen hebben ervoor gezorgd dat ik mij nergens zo op mijn plek voel als in de animatie wereld. Ik zou hier ook nooit meer weg willen.

Ambities

Het ultieme doel is natuurlijk om writer/director te kunnen zijn van een eigen feature animatiefilm. Voordat ik dit doel kan bereiken zou ik eerst genoeg ervaring willen hebben binnen de (Nederlandse) animatiefilm industrie. Ik zou in het begin vooral actief willen zijn als character animator. Daar heb ik door de jaren heen al aardig veel ervaring in opgedaan. Op deze manier zou ik een betrouwbare en kwalitatief goede reputatie willen opbouwen binnen de industrie. Daarnaast lijkt het mij erg leuk om binnen 5 jaar ook nog een short film te kunnen realiseren.

Geleerd tijdens de studie

Nieuwsgierigheid was misschien wel mijn grootste drijfveer toen ik met deze opleiding begon. Ik wilde allerlei nieuwe dingen proberen. Telkens weer had ik een bijzonder beeld in gedachten waarbij ik het niet kon laten om dat te realiseren. Ik moest mijzelf soms erg pushen in hoe ik dit op technisch gebied kon waarmaken.

In totaal hebben we op de opleiding 3 films kunnen maken. Deze waren erg leerzaam. De eerste film was vooral leerzaam omdat ik het hele proces van begin tot eind in mijn eentje heb moeten uitvoeren. Zo leer je goed de ruggengraat van een film kennen. De tweede film heeft mij op het gebied van samenwerking erg veel geleerd. Binnen een productie is duidelijk en heldere communicatie erg belangrijk. Dit kan de productie maken of breken.

Tijdens mijn stage heb ik de kans gekregen om als character animator mee te mogen werken aan een feature film. Ze vertrouwden mij toe aan menig uitdagende sequenties met een grote variatie aan karakters. Naast de zeer uitgebreide kennis die ik over karakter animatie opdeed, heb ik ook leren kennen hoe het eraan toe gaat binnen de productie van een echte film.