KLAAIKLÚT

Marije Dijkstra
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor


MARIJE DIJKSTRA

ARTIST STATEMENT

Mijn werk vindt zijn basis in het onderzoek naar een landschap, vrijwel altijd de omgevingen waar ik een persoonlijke band mee heb. Hierin zie ik mijzelf als onderzoeker met een focus op kleuronderzoek en het vinden van nieuwe manieren en materialen voor het natuurlijk verven van textiel.

In mijn werk word ik gedreven door intuïtie, mijn werk ontstaat en vormt zich tijdens het proces. Ik maak textiele objecten die ik verwerk in installaties. Deze installaties vormen een nieuw landschap, waarmee ik de band die ik heb met het landschap over wil brengen op de toeschouwer. Een groot deel van mijn onderzoeken bestaat uit field en embodied research, waarmee ik het landschap probeer te begrijpen en een band aanga met mijn omgeving. Ik werk met langzame processen en oude ambachten zoals natuurlijk verven en het spinnen van garens. In mijn vormentaal zoek ik een contrast tussen geometrische en organische vormen en herhaling is een belangrijk aspect in mijn werk net als in mijn onderzoek.  Naast het vertellen van persoonlijke verhalen wil ik met mijn werk een bewustzijn opwekken over hoe wij omgaan met de omgeving waarin we leven en wil ik onderbelichte lokale materialen aan de kaart stellen.  

In mijn projecten zit vrijwel altijd een technisch onderzoek verwerkt op het gebied van kleur en natuurlijk verven van textiel. In mijn afstudeerproject ‘Klaaiklút’ is dit een onderzoek naar de omgeving waar ik ben opgegroeid; Noord Friesland; waarin ik heb onderzocht hoe je textiel kunt verven met lokale klei. PROJECT STATEMENT

Mijn afstudeerproject is een onderzoek naar de omgeving waar ik ben opgegroeid; Noord Friesland. Met dit project wil ik een bewustzijn opwekken over het belang van lokale materialen en hoeveel hierin mogelijk is. Ik zou willen dat de manier waarop ik naar het landschap ben gaan kijken ook bij anderen wordt opgewekt, waardoor we met meer aandacht en waarde met onze omgeving zullen omgaan. Met een focus vanuit natuurlijk verven ben ik het vanzelfsprekende, alledaagse landschap van thuis gaan onderzoeken. Ik heb onderzocht hoe je textiel kunt verven met lokale klei. Een materiaal dat overal is, maar waarvan vergeten wordt dat het bestaat. Tijdens het project is mijn band met het landschap veranderd door langzame processen; stilstaan en je bewust worden van je omgeving. Dagen lang achter elkaar met dezelfde simpele hoop kleigrond bezig zijn en toch steeds opnieuw andere dingen ontdekken. Deze band is wat ik over zou willen brengen bij de kijker en dit doe ik middels een installatie van textiele sculpturen voortkomend uit mijn onderzoeken.  De vormen refereren naar het mono culturele landschap van Noord Friesland in contrast met de organische bewegingen van het wad. Met mijn werk wil ik onze snelheid van kijken en aandachtloosheid voor de omgeving waarin we leven verlangzamen, mensen in mijn wereld brengen en de mogelijkheden laten zien met de natuurlijke materialen die er al zijn.  Er zijn zoveel vergeten en onderschatte materialen in onze eigen omgeving die je pas ontdekt als je stilstaat en beter kijkt. 

KLAAIKLÚT BOEK

ONLINE VERSIE