Zorg en welzijn

Geheugensporen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

"Geheugensporen" is een ontroerende en persoonlijke zoektocht die voortkomt uit de liefde voor mijn moeder, die vier jaar geleden op jonge leeftijd gediagnosticeerd werd met de ziekte van Alzheimer. Na jaren van intensieve zorg thuis woont zij sinds kort in een verzorgingstehuis, waar ze al snel in een rolstoel belandde. Het zien van haar worsteling met het verlies van haar onafhankelijkheid en de continue onrust die daarbij komt kijken inspireerde mij om als dochter en digitaal maker een multimediale ervaring te creëren dat haar rust en vrijheid teruggeeft.

Mijn afstudeerwerk bestaat uit een registratie van mijn zoektocht, waarbij ik met behulp van projectietechnieken mijn moeder meeneem op zintuigelijke reis naar haar favoriete plekken uit het verleden, vergezeld van rustgevende en vertrouwde geluiden. Het doel is om haar een gevoel van rust, vrijheid en herinneringen te bieden.

Met mijn project wil ik niet alleen mijn moeder ondersteunen, maar ook bewustzijn creëren over de emotionele impact van fysieke beperkingen bij mensen met dementie. Daarnaast wil ik laten zien hoe waardevol kleine momenten van geluk samen nog kunnen zijn.

Artist statement

Mijn naam is Mara Reijnen, Digital Media maker. Ik licht mijn fascinaties uit door middel van digitale technologieën in experiences, installaties & fotografie. Hierbij is de mens altijd een kenmerkend thema, van het bestuderen tot het veranderen ervan. Tijdens mijn werk maak ik gebruik van licht, kleur, audio en de emoties die daarbij komen kijken.

Bij de projecten die ik heb gemaakt tijdens mijn studie geef ik de bezoeker een bepaald gevoel of gedachtengang mee. Ik heb mijzelf de afgelopen jaren uitgedaagd om te werken met verschillende nieuwe technologieën en vind het interessant mijzelf hierin te blijven ontwikkelen. Ook heb ik veel kunnen leren van verschillende achtergronden en thema's van medestudenten, iets wat erg bij mij past als nieuwsgierig maker en wat mij heeft geïnspireerd om altijd op zoek te gaan naar het onbekende. Ik zal altijd op zoek zijn naar een nieuwe invalshoek of een verrassend verhaal.

Doordat ik gemotiveerd, conceptueel sterk ben en out of the box durf te denken hoop ik in de toekomst nog veel betekenisvolle projecten te kunnen neerzetten in een wereld waar niks te gek is.

Ambities

Ik wil mijzelf blijven omringen met makers die mij blijven uitdagen, waar ik veel van kan leren en die bereid zijn verder te kunnen denken. Ik zie mijzelf werken bij een creatief projectbureau, content creator voor verschillende bedrijven en als autonoom kunstenaar. Ook wil ik veel van de wereld ontdekken omdat ik geloof dat nieuwe plekken, mensen en culturen bijdragen aan mijn creativiteit en identiteit.

Geleerd tijdens de studie

Tijdens mijn studie heb ik geleerd om te proberen wat nog onbekend is en ver buiten mijn comfort zone ligt. Door deze manier van werken ben ik als maker gaan inzien wat ik wel en niet interessant vind en heb ik mijn eigen horizon weten te verbreden. Ook heb ik geleerd dat niets te gek is en dat je best mag geloven in je eigen kracht. Door mijn marketing & journalistiek achtergrond beheers ik mijn conceptuele kant al redelijk maar miste ik nog wel de spontaniteit, creativiteit en de fantasie. De afgelopen twee jaar heb ik hier veel mee mogen experimenteren en ik ben trots op wat ik daarmee voor mijzelf heb bereikt.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Expositie 'Achter gesloten gordijnen' - Een immersieve tentoonstelling biedt een unieke kijk op de levens van de bewoners en hun gemeenschap in Almere Buiten. Expositie Almere Buiten.