Salon Exposure: in de Utrechtse Boekenbar

The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

SALON Exposure: in de Utrechtse Boekenbar


24.06 - 27.06 | 12:00 - 17:00 uur
Westerkade 2, Utrecht

Als onderdeel van HKU Exposure Online is het werk van studenten die afstuderen met een publicatie gedurende het online festival te zien in de Utrechtse Boekenbar.

Met werk van: 
Celina Elberse, Charlotte Claessen, Dymfy van Meel, Fransien du Pau, Maureen Walschot, Merijn van Moll, Michiel Claessen, Nadine Borst, Nathalie Folkersma, Ragger Vogt, Roeland Lenoir & Willemijn Heldoorn

Celina Elberse & Maureen Walschot - Seeing Through the Trouble (GRA)

We dromen van een project waarin echt naar de natuur wordt geluisterd. Waar plek is voor nuances. 'Zien' op de manier zoals John Berger het beschrijft was het startpunt voor onze afstudeerpublicatie; ‘Seeing Though the Trouble’. Door de combinatie van beeld en tekst laten we de olievervuiling in onze oceanen op een eigen manier zien. Wat als je je bijvoorbeeld verplaatst in een cirkel, water of zelfs de wereldbol? Eigenlijk willen we hiermee juist over de horizon kijken.


Charlotte Claessen - Mag ik je even onderbreken? (ILL)

In een jaar gebeurt er veel. Zeker in dit jaar, maar bij mij persoonlijk is er afgelopen jaar ook veel gebeurt. Ik moest een manier verzinnen om al deze problemen een beetje te doorbreken. Dus begon ik alle shit en ellende van mij af te tekenen. Ik was boos, gefrustreerd op mezelf en de wereld. Ik besloot al mijn tekeningen te bundelen in een boek, als een soort ‘ode’ aan mezelf en aan de wereld. Het doel van mijn boek is: mensen het gevoel van saamhorigheid bieden, mensen confronteren met dagelijkse items en wereldproblematiek, maar ook mensen laten lachen. Humor is voor mij heel belangrijk. Zo maak ik het leven wat dragelijker voor mezelf, maar ook voor anderen. 


Dewi Gerrietsen - Binnen (ILL)

Eenzaamheid groeit. Niet alleen onder ouderen, maar juist onder jongeren. Wat zou er gebeuren als we allemaal wat meer naar elkaar om zouden kijken? In mijn interactieve boek bundel ik verhalen, momenten waarop mensen zich gezien voelen en even iets minder alleen. Al is het een kaartje of een glimlach. Door bewust te worden van wat je met iets kleins voor iemand kan betekenen, wil ik je inspireren en uitnodigen om zelf ook (kleine) momenten van verbinding aan te gaan.


Dymfy van Meel - The Serendipity Workshop (GRA)
Ik heb een werkplaats gecreëerd waarin een toevallige en onbedoelde vondst van iets nuttigs centraal staat: de serendipiteit werkplaats. In deze werkplaats gebruik ik een riso pers om vanuit eenzelfde compositie keer op keer een andere uitkomst te genereren.Dit project is ontstaan vanuit mijn fascinatie voor het contrast tussen perfectie en imperfectie. In tegenstelling tot perfectie wordt imperfectie beschouwd als iets negatiefs, omdat het (vaak) ongewenst is en per ongeluk ontstaat. Met mijn project wil ik laten zien dat we imperfecties zouden moeten omarmen, omdat ze verassende uitkomsten en nieuwe perspectieven kunnen bieden. Deze perspectieven kunnen juist heel waardevol zijn. Het talent om toevallige ontdekkingen te doen – terwijl de zoeker hier niet naar op zoek was – wordt ook wel serendipiteit genoemd.

 
Fransien du Pau - Wankelpunt (ILL)

Hoewel we allemaal wel weten dat we vaker de fiets moeten pakken en beter een trui aan kunnen trekken dan de verwarming omhoog draaien, lijken we toch op dezelfde voet door te gaan. Hoe werkt dat wanneer oorzaak en gevolg dichterbij elkaar staan? Wanneer onze keuzes zichtbare schade aanrichten of zichtbare groei tot stand brengt, zal ons handelen dan veranderen? Met 'Wankelpunt' wil Fransien du Pau waarschuwen voor het onleefbare habitat waar we op afstevenen. Er is volgens haar genoeg tijd om de opwarming van de aarde tegen te gaan, al moeten we daar dan wel nu naar handelen. Door inzicht te verschaffen in wat onze keuzes kunnen veroorzaken tracht zij het klimaatprobleem uit de abstractie te halen.


Michiel Claessen -Tijd die verandert (ILL)
Mijn project ontstond toen ik een onafgemaakt kinderboekje ontdekte dat mijn kindervisie toonde op ‘heldhaftige mannelijkheid’, een oeroud archetype.Het ging over een groep krijgers (oersoldaten zoals ze in het boekje genoemd werden)van de prehistorische jungle,die strijd leveren tegen de woestenij en beesten van de ongetemde natuur. Op het eind reist de prehistorische hoofdfiguur door ongeluk naar de moderne tijd. Echter had ik had verhaal nooit afgemaakt vanaf dat punt! Dus het is aan mij, nu ik volwassen ben, om mijn latere inzichten toe te passen aan dit verhaal, om zo een toekomst te schetsen dat allegorisch/satirisch is voor het moderne bestaan.


Nadine Borst - als iemand / if someone (PHO)

If someone else has got my back, did I still lose it?
In this thesis I take this question as a starting point to start a research about communal bearing strength, trust in the invisible, within me and within the world around me.
Subjects such as the Ubuntu philosophy, Jacques Lacan's Mirror Stage and Schrödinger's Cat in Quantum Mechanics, are passed under review.


Nathalie Folkersma - Resurrecting Foods (PHO)
In dit onderzoek ben ik op zoek gegaan naar de schoonheid en de controleerbaarheid van planten. Wat trekt ons precies aan in planten en waarom willen wij hier de controle in hebben? Waar ligt de grens in het manipuleren? En hoe kunnen wij hier het beste mee omgaan? Deze vragen hielden mij al bezig in eerdere projecten waarin ik mij bezig hield met het manipuleren van de natuur. Ik maakte graag nieuwe beelden, geïnspireerd door de natuur. Maar mag ik wel de schepping van God naar mijn eigen hand zetten?


Ragger Vogt - NOACH (ILL)
Mijn project ontstond vanuit mijn fascinatie voor evolutie. De evolutie van de mens in het bijzonder, dat hoe intelligent een wezen ook is, het altijd in beweging zal blijven. Het zal zich door blijven ontwikkelen. Perfectie is stilstand.
Ik heb deze boodschap proberen te vangen in de vorm van een stripboek. Een fictief verhaal over een toekomstbeeld. De aarde is haast onbewoonbaar geworden, en als laatste redmiddel wordt er een raket de ruimte in gelanceerd met als doel het vinden van een nieuwe planeet. Een raket genaamd NOACH, met daarin het DNA van alle levende organismen op aarde. Het idee is om dit DNA op een nieuwe planeet te ontwikkelen door de kunstmatig intelligente machine NOACH zodat de mensheid voort kan bestaan en een nieuwe samenleving op kan bouwen.


Roeland Lenoir - No legs to ground us, on the bottom that shifts with every wave. (PHO)
Kunnen we in ons leven spreken over controle? Over iets? Voor mij voelt het alsof we allemaal maar aan het dobberen zijn in de stroming van ons dagelijkse leven om af en toe overspoeld te worden door een grote golf. Gedesoriënteerd weer boven te komen en dan geen enkele controle hebben over wanneer de volgende golf komt.
Dit is hoe ik het leven zie, een reeks aan golven die mij overspoelen en waar ik geen controle over heb.
In mijn project, 'No legs to ground us, on the bottom that shifts with every wave' verbeeld ik dit door mensen te fotograferen die impact hebben op hoe ik het leven ervaar, mensen die dichtbij mij staan. Ik combineer deze beelden met stillevens en landschappen. De mensen vormen herinneringen of momenten die voor mij belangrijk zijn. Ik combineer mijn fotografie met poëzie die ik zelf schrijf over de gevoelens van onmacht die ik ervaar. Ik fotografeer analoog en heel letterlijk op gevoel. Ik kan heel lang naar mijn onderwerp kijken voor ik een foto maak. Ik wacht op het gevoel dat exact vangt wat er op dat moment speelt.
Een project over het verliezen van controle wat zo verwant is aan de zee, met haar golven, boven- en onderstromen en haar effect op het water.
Voel hoe de stroming van jouw leven beïnvloed wordt door de golven van onmacht.


Willemijn Heldoorn - A memorial of something that never happend (PHO)
A memorial of something that never happened is een zoektocht naar een verbeelding van rouw. Het werk bestaat uit verschillende manieren van afdrukken. Zo maak ik ruimtelijke afdrukken van handen en afdrukken van de laatste rustplaats. Ik heb onderzoek gedaan naar westerse begrafenisrituelen en richt mij op de transformatie die een nabestaande doormaakt, na het verlies van een dierbare. Ik werk met verschillende materialen zoals textiel, klei en gips en vanuit het gevoel dat de westerse begrafenisrituelen niet aansluiten bij waar ik behoefte aan heb tijdens het afscheidnemen. De materialen zijn te bewerken in verschillende vormen, texturen en kleuren die mij helpen te verbeelden van mijn gevoel bij afscheid nemen.


Merijn van Moll - Exploded view (ILL)

Het internet is een droomproject dat we met zijn allen delen. Het is een gigantisch(e) bal van fictie en intertextualiteit. Een netwerk van rabbitholes en realitytunnels dat ten grondslag ligt aan alle verhalen die aan de oppervlakte ontstaan. Ik droom van het internet als geëxplodeerd boek. Een boek waarbij niet duidelijk is waar auteurschap ophoudt en lezerschap begint. Mijn afstudeerproject is ook een boek, het heet exploded view.

Boekenbar Boekenclub