Nieuw leven in de boerderij

Vivian Bruntink
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor
Ik ben Vivian, een geboren en getogen trotse Achterhoeker. Als student en ontwerper krijg je vaak met stadse opgaven te maken. Het draait allemaal om het optimaliseren van de stad. Als dorpsmeisje ben ik dat zat. Ik wil iets kunnen betekenen voor de plek waar ik vandaan kom.
De Achterhoek heeft zo haar eigen problematiek zoals bevolkingskrimp, vergrijzing en leegstand van o.a. boerderijen. Thema’s waar je als ontwerper echt het verschil kunt maken.

Het herbestemmen van Vrijgekomen Agrarische Bebouwing (VAB) is een urgent en maatschappelijk onderwerp. Als wij nu niet gaan meedenken over een mogelijk invulling, wordt er tussen nu en 2030 nog 40 miljoen aan leegstaande agrarische gebouwen verwacht. Leegstand leidt tot achteruitgang van de vitaliteit en ook de ruimtelijke kwaliteit van het gebied. Wat gaan wij doen met al deze leegstand? Soms is slopen het antwoord, maar dat geldt lang niet voor alle locaties.

Dit heeft mij aan het denken gezet. Welke kansen biedt VAB voor het platteland? Met mijn afstudeeropgave kan ik niet de gehele problematiek wegnemen, maar wel mensen inspireren een een positieve bijdrage leveren aan de leefkwaliteit.

Ik heb verschillende toekomst scenario’s onderzocht en daarvan één scenario uitgewerkt voor Landgoed ’T Kreil in Miste. Dit Landgoed is een voorbeeld van Vrijgekomen Agrarische bebouwing. Bij het ontwerp maak ik gebruik van de unieke waardes die het gebied heeft, zoals het monumentale karakter, de bijzondere bodemgesteldheid, rust en Achterhoek Argo-innovatieregio. Dit alles vormt de basis voor een karakteristieke werkplek in de natuur. Deze werkplek richt zich op de jonge hoogopgeleide innovatieve werkers. Op ’T Kriel kunnen ze met ‘’ de voeten in de klei’’ werken, om vervolgens het laboratorium of de innovatiewerkplaats in te duiken. Het is een plek om te ontmoeten, te inspireren en te innoveren.