No Stress - Hoe de wetenschap en ruimtelijk ontwerp kan bijdragen aan het verminderen van stressklachten

Maudy Besselink
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Ons lichaam is een zeer complex geheel. Het is wonderbaarlijk om te zien hoe elk detail weer invloed heeft op ons totale functioneren. Zo zien we bij de aanwezigheid van stress dat er een enorme reactie ontstaat in het menselijk mechanisme. De hartslag gaat omhoog, de bloedcirculatie versnelt en het hormoon 'cortisol' komt vrij in de bloedbaan. Langdurige blootstelling aan stressoren kan vervolgens extreme uitputting tot gevolg hebben, een burn-out ligt op de loer.


Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer studenten uit het hoger beroepsonderwijs een grote mate van stress ervaren. Als ontwerper onderzoek ik of ruimtelijke kenmerken binnen een schoolomgeving invloed hebben op het welzijn van de student. Door de uitkomsten uit de wetenschap (biometrische onderzoeken) te combineren met mijn eigen research tool, wil ik aantonen dat er daadwerkelijk ruimtelijke omgevingen kunnen worden gecreëerd die een positieve bijdrage leveren aan de gemoedstoestand van de student.


Naar mijn mening biedt de wetenschap een bijzonder mooie aanvulling op het ontwerpproces en er zal in de toekomst vaker multidisciplinair moeten worden samengewerkt om tot een ontwerp te komen dat een positieve invloed heeft op de gemoedstoestand van de gebruiker.