Blinde Vlek - de openbare ruimte door de ogen van vrouwen

Eva James
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentorBLINDE VLEK

de openbare ruimte

door de ogen van vrouwen


eva james, master interior architecture 19-20 

Blinde vlek-

de openbare ruimte door de ogen van vrouwen


Stedenbouw en de openbare ruimte zijn niet genderneutraal. Vrouwen gebruiken de publieke ruimte anders (en vaker) dan mannen; ze hebben andere behoeften. Ze zijn een goede graadmeter voor een succesvolle openbare ruimte. Toch is dit in veel ontwerptrajecten een blinde vlek.

Ik kijk met een vrouwelijke blik naar de Indische buurt in Amsterdam. Wat zijn de ontwerpvoorwaarden voor een inrichting van de openbare ruimte waar meiden/vrouwen graag komen en zich thuisvoelen?


Met mijn onderzoek kom ik tot een toolkit voor ontwerp met waarden en ontwerppatronen waarmee ontwerpers en overheden aan de slag kunnen. En ik laat met een utopisch ontwerp voor het Sumatraplantsoen zien hoe het er uit kan zien en voelen, wat er kan als je de vrouwelijke blik meeneemt.Het nieuwe Sumatraplantsoen biedt een mix van comfort, welbevinden en invulling.


Het is ontworpen met een mix van elementen die ook weer een gemêleerd publiek trekt - afgestemd op de samengestelde gebruikersgroepen die getest zijn in de vorm van persona’s.