De Hoge Werven

Hester Baars
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor
Architectuur moet voor zichzelf spreken, ik wil dat het een verhaal vertelt. De verwijzingen naar de historie of kenmerken van een locatie maken architectuur sterker. Bij mijn afstudeerproject wilde ik hoogbouw ontwerpen die de Utrechtse karakteristiek bevat. Juist in deze tijd, waar we de noodzaak hebben om omhoog te bouwen, moeten we inspiratie zoeken in de bestaande straten, waar de identiteit van een stad nog sterk voelbaar is. 

Bij mijn hybride hoogbouwontwerp lag de focus op het denken in 'verticale straten van de Utrechtse binnenstad'. Het gebouw moet in verbinding staan met de levendige straat en participeren tot in de hoogste verdiepingen.

Om de Utrechtse karakteristiek in mijn ontwerp te kunnen verwerken, heb ik vier bredere kenmerken omschreven van de Utrechtse binnenstad. Deze zijn voor mij bepalend voor de sfeerbeleving van de stad.

Levendigheid is dan ook het eerste kenmerk van de binnenstad, mede dankzij de architectuur. Het is als een bundel van honderden verhalen, die zich naast elkaar afspelen. De architectuur speelt een rol bij het laten zien van die verhalen. 

In de straten van de binnenstad nemen verschillende functies plaats in de panden. Elk pand heeft zijn eigen functie en vertelt daardoor weer een deel van het Utrechtse verhaal. De functies hebben ieder hun eigen aandeel voor de stad. De ene functie werkt overdag, de andere alleen 's avonds. Ook zorgt veelvoudigheid aan functies voor verschillende groepen die elkaar ontmoeten. 

De straten in het Utrechtse centrum zijn toegankelijk. Het wandelen door deze straten is al een activiteit op zichzelf. Overal bevinden zich nieuwe openbare plekken waar men zich comfortabel kan maken, het is voor iedereen beschikbaar. Er zijn daarnaast enorm veel Utrechters, wonend in de binnenstad, die de straten beschouwen als hun voortuin. Iedereen deelt deze ruimte met elkaar, of men nou een bezoeker is of inwoner.

Als laatste kent de Utrechtse binnenstad vele historische verhalen. Het verbindende verhaal tussen heden en verleden in sterk aanwezig in de stad. Overal zijn aanwijzingen naar gebeurtenissen van vroeger. De architectuur in de stad bevat nog steeds veel onderdelen die vroeger van belang waren voor het leven en werken in de stad. Die verwijzingen geven een meerwaarde aan de stadsbeleving.

Float this widget
Put back
Drag/resize
Drag/resize

MEET THE MAKER

Hunker je naar meer informatie over " de Hoge Werven " of lijkt het je leuk om een gesprek met mij te beginnen, 

Woensdag 18.30-21.00

donderdag 15.00-17.00

zaterdag 15.00-17.00

of stuur mij een berichtje naar Hesterbaars1998@gmail.com

Ook kan je mij videobellen via 

whereby.com/dehogewerven