Van snelweg naar dak park

Dion Dieker
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Mijn afstudeerjaar is opgedeeld in twee projecten: een landschapsproject en een meubel. 'Platform 7' is een landschapsproject waarin ik op het bestaande talud van station Amsterdam Zuid een uitbreiding zie voor de stad en de openbare ruimte in de vorm van een dakpark.  Met dit ontwerp geef ik antwoord op de vraag: Hoe verbeteren we met dit gebied de intrinsieke waarde binnen de stad Amsterdam? Het tweede project is een verdieping op het bovenstaande landschapsproject, waarmee ik de historie van de plek wil benadrukken. Dit heb ik gedaan middels het ontwerpen van een meubelstuk.Platform 7 bevind zich rondom een spoorgebied. Geïnspireerd door deze ligging heb ik ervoor gekozen om gebruik te maken van wagonplanken en spoorbielzen. Door specifiek dit oude hout te gebruiken verteld de bank een verhaal dat bij de sfeer van de omgeving past. Het meubelstuk dient een plek te krijgen in het park.

Projectgebied. Wanneer de A10 wordt ondertunneld ontstaat er in het kerngebied van de Zuidas te Amsterdam een gebied van 10.826 vierkante meter. De druk op het landschap en de openbare ruimte wordt steeds groter nu er 7000 woningen in de directe omgeving bij komen. Het concept, behoud het daklichaam van de A10 om er vervolgens een openbaar park te ontwikkelen.

Groenverbinding. Groen biedt ruimte voor activiteiten, werkt als ontspanning, verminderd pressie en dient als verkoeling in warme periode. Er wordt een groene verbinding gemaakt tussen de begraafplaats ten westen van het kerngebied Zuidas en het Beatrixpark ten oosten. Het maken van deze verbinding geeft recreatief kansen en dient tevens als ecologische verbinding.  

Belang van de stad. De stad Amsterdam heeft te maken met verdrukking op de binnenstad. Kan Zuidas dienen als een tweede stadscentrum van Amsterdam? De Zuidas kenmerkt zich momenteel door het economische karakter en veel hoogbouw. Een toenemend woning aantal zal daar verandering aan brengen, hier hoort een ander programma zowel op grote als kleine schaal bij.

Als ruimtelijk ontwerper werk ik graag landschapsprojecten uit en vind ik het belangrijk om een verbinding aan te gaan met de geschiedenis van een locatie. Ik doe onderzoek naar dat wat er ooit was en met deze eigenschappen versterk ik het nieuwe ontwerp. Een geschiedenisdocent vertelde mij ooit:“Als je de geschiedenis weet, kan je de toekomst voorspellen.” Deze zin is mij tot de dag van vandaag bijgebleven. Mijn interesse en waardering voor het oude komt voort uit de gedachten dat we veel van het verleden kunnen leren, waaronder het ambacht en karakteristieke materiaalgebruik.

Op kleinere schaal heb ik bewondering voor de details die een ontwerp echt maken en probeer ik in een nieuw ontwerp oude elementen terug te laten komen. Hierdoor ben ik niet alleen landschappelijk maar ook product gericht aan het werk. Op deze manier laat ik het oude het liefst nog eens door mijn handen gaan. Ik ben een analytische, conceptuele ontwerper die tijdloos en functioneel ontwerpt.

Mocht u vragen hebben of in gesprek willen. Ik ben online op:

Woensdag van 17.00 tot 20.00u
Donderdag van 11.00 tot 15.00u

Zaterdag van 11.00 tot 14.00u

Via de onderstaande link ben ik bereikbaar:

https://whereby.com/designfestivalgesprek-dion-dieker


Niet online maar toch iets willen achterlaten, mail dan naar dtm.dieker@gmail.com en ik neem zsm contact met u op.