DEMOLITION

Catie Bakker
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Catie Bakker
1994, Nederland 

Kapot betekent nog niet het einde. 

DEMOLITION | AANGENAAM, BLOEMWIJK!

Aangenaam, Bloemwijk! is een project van vier HKU - studenten van verschillende disciplines. 

Onderandere Demolition wordt ingezet om ons doel waar te maken. 
Om hierdoor een tastbare herinning te kunnen visualiseren aan de oude wijk. 

De samenwerking binnen dit project met Ellen Werink, Loes van Genderen en Jofes Ali. 
Wij werken vanuit onze fascinaties aan een gezamenlijk doel. 

Terug naar de oorsprong en originaliteit. Wat is de functie van schoonheid voor mij?


Schoonheid is vloeibaar en verandert door de tijd heen. Het houdt zich niet aan regels en is voor iedereen anders. Schoonheid is de manier waarop je naar de dingen kijkt.

 

Schoonheid verbindt. Je kan het samen met anderen ervaren. Filosoof Immanuel Kant omschrijft dit als ‘geselligkeit’: het gevoel dat we het leven samen delen.

 

Schoonheid draagt ook bij aan hoe we ons voelen. Het motiveert ons, geeft ons nieuwe energie en ‘food for thought’. Het laat ons verder denken en geeft nieuwe inzichten.

Schoonheid moedigt me aan om verder te komen het laat me groeien. Het stimuleert me om te onderzoeken wat er mogelijk is. Om te ontdekken of ik de schoonheid ergens uit kan halen, schoonheid die andere mensen niet zien. Om in het onmogelijke voor een ander juist de mogelijkheden te kunnen zien.

 

In het project “Demolition”, sloop ik letterlijk het object. De directe functionaliteit verdwijnt en de schoonheid verandert. Met deze metamorfose ontstaat er nieuwe liefde voor het object.


Objecten hebben een verhaal. Ze herinneren mensen aan een periode of een bepaald moment. Iets weg moeten gooien kan de angst wekken ook de herinnering weg te doen. Met Demolition wil ik de band met het object juist versterken. Centraal staat het gevoel. Want kapot betekent niet het einde van de waarde of de schoonheid van het object.

 

Met de vernietiging ontstaat er iets nieuws. Ik ga terug naar de oorsprong, naar het materiaal van het object. Het materiaal komt aan het licht en daarmee ook nieuwe kennis en een andere beleving. We zien en voelen bijvoorbeeld flarden van stof, de structuur van hout, de opbouw van nerven, knoesten, glans of juist ruwheid. De waarneming verandert, waardoor het object een nieuwe betekenis krijgt.

 

De nieuwe schoonheid van het bewerkte object (de uitkomst van de vernietiging) versterkt de band met de gebruiker en de onderliggende ethiek van mij als ontwerper.

Wat is schoonheid voor jou? 


“Ben je bang om iets weg te gooien omdat daarmee de herinnering of aandacht verdwijnt? 
Maar kun je het object of product eigenlijk ook niet meer gebruiken?
Dan ben ik op zoek naar jou.” 

    Linkedin | Instagram


DEMOLITION | COLLECTIE 


Terug naar de oorsprong. 

" De toepassing door het bestaande te vernietigen en de confrontatie hiermee aan te gaan."