Sentio

De toekomst van de mens en haar relatie tot technologie wordt vaak gevisualiseerd als enorme steden waar mensen dicht op elkaar een leven leiden, verzadigd met technologie.

Maar welke invloed heeft de vordering en toegankelijkheid voor de rest van de wereld, voor alle mensen die niet in de grote steden wonen?
In mijn project ga ik in op de Tio-stam en hoe hun tradities, klederdracht, geloof en wereldbeeld is gevormd en veranderd door de opkomst van toegankelijke technologie.
(cover: The first Titan- reflection)

Ons DNA, de omgeving waar we opgroeien, de taal die wij spreken, de ervaringen die wij hebben, dragen allemaal mee aan het vormen van een wereldbeeld. Omdat al deze facetten van een menselijk leven per persoon uniek zijn is de manier waarop wij naar de wereld kijken ook per persoon uniek. Mijn fascinatie met hoe ieder mens wordt weerspiegeld het beeld wat zij hebben van de wereld heb ik gebruikt als inspiratie voor dit project.


Het geloof van stammen stond altijd dicht bij de natuur en door de komst van ruimtevaarttechnologie is het geloof van de Tio stam verbreed; alle sterren, planeten en zelfs de leegte van de ruimte wordt door hen beschouwd als deel van de natuur. Baby's die worden geboren in deze stam krijgen in een ritueel een “geboorte ster” aan hun toegewezen. Deze ster wordt tijdens de opvoeding en educatie van het kind als een belangrijk onderdeel beschouwd en kinderen in deze stam zullen opgroeien met alle kennis die te verkrijgen is over hun geboorte ster. Wanneer de kinderen achttien worden, zullen ze een reis maken naar hun geboorte ster in een ruimteschip gebouwd door de leden van de stam. Deze reis is een beproeving en een belangrijk deel van het ritueel voor volwassenwording. Eenmaal aangekomen in het stelsel van hun geboorte ster begint het volgende deel van hun beproeving, ieder kind gaat op zoek naar zijn of haar “Titans”.
Titans zijn de basisprincipes of ‘pillars’ van hoe een individueel de wereld ziet, deze Titans bevinden zich in het stelsel van elk kind’s geboorte ster. Wat voor een vorm een Titan aan zal nemen is volledig afhankelijk van het kind wiens Titan het is. Wanneer ieder kind zijn of haar Titan heeft gevonden en een deel van deze titan heeft verzameld, keren zij terug naar de aarde. Hier wordt hun ritueel voltooid en zijn de volwassen, de delen van de Titans worden verwerkt in een gewaad die iedereen hun hele leven bij zich draagt.
We volgen het verhaal van Sen, zij is blind geboren in de Tio stam en hoewel ze wel een geboorte ster toegewezen heeft gekregen, is ze door haar blindheid nooit opweg gegaan in de zoektocht naar haar Titans. Een uniek stuk technologie wordt voor haar gemaakt waardoor Sen voor het eerst in haar leven de wereld om zich heen kan zien. De tijd van het ritueel is allang geweest, maar Sen is geïnspireerd door haar nieuw gevonden verwondering voor de wereld en besluit alsnog op zoek te gaan naar haar Titans, in een ruimteschip wat ze zelf zal moeten bouwen...

Portfolio werk

Games en Interactie Game Art 2D art Artwork Interactie en games Vormgeving