Treeble

Ithran de la Rie Ithran de la Rie
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentorTreeble


De Treeble is een verwezenlijking van mijn zoektocht naar balans; Balans tussen mens en natuur, mens en machine, geometrisch en organisch, functie en vorm, efficiëntie en aandacht. 


Ik houd van de schoonheid van de natuur. In de producten die ik maak zie je de natuurlijke grondstof terug en kun je een duidelijke link leggen met hoe de natuur die gemaakt heeft. Ik vind het fascinerend hoe de natuur zich zo functioneel en efficiënt vormgeeft en tegelijkertijd zo mooi kan zijn. Daarom vind ik het belangrijk om op een respectvolle manier met de aarde en haar grondstoffen om te gaan. 


De mens is geneigd zich vooral te richten op efficiëntie: zo veel mogelijk, zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk. De zoektocht naar efficiëntie heeft ons als mens welvaart gebracht, maar efficiëntie kent ook een donkere kant. Grondstoffen raken uitgeput en het milieu raakt vervuild. Door de massaproductie verliezen producten hun waarde en belanden ze sneller op de afvalberg. 


Met mijn werk probeer ik een balans te vinden. Balans tussen mens en natuur, mens en machine, geometrisch en organisch, functie en vorm, efficiëntie en aandacht. Die balans komt samen in de Treeble: de vorm is bedacht door de computer, met de hand gemaakt door de mens en gebaseerd op de natuur.


Voor de Treeble liet ik de computer berekenen welke vorm voor een tafel past bij de krachten die een boom in de natuur te verduren krijgt. Tot mijn grote verbazing ontwierp de computer een boomachtige vorm. Deze vorm heb ik met de hand nagebouwd, laagje voor laagje. Ik wil het product een extra waarde geven door het met aandacht en zorg te bouwen en over elk onderdeel na te denken. Goede dingen nemen nu eenmaal tijd.


De basis van de tafel zijn esdoornhouten onderdelen van een oud bed. De laklagen die op het hout zaten heb ik er af gehaald zodat het oorspronkelijke hout weer zichtbaar werd. De onderdelen voor de tafel heb ik met de hand uitgezaagd, geschuurd en op elkaar gelijmd. Alle vijfhonderdzesenveertig onderdelen zijn stuk voor stuk door mijn handen gegaan.


In de Treeble komt de balans tussen grondstof, vorm, computer en mens samen. Het resultaat is een tafel in de vorm van een boom, gemaakt van het hout van een boom.


Wat?


550 esdoornhouten onderdelen


108 uur


30cm hoog


80cm breedLaag voor laag

Zie hoe de Treeble laag voor laag is opgebouwd uit het computermodel


Float this widget
Put back
Drag/resize
Drag/resizeContact


Beste Bezoeker, mijn camera lijkt niet te werken, maar voor een praatje mag je mij altijd

-bellen op: 0614217956,

-of mailen op: Ithran.delarie@hotmail.com

Het proces