VLOØT

Ludo Mathijssen
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Ludo Mathijssen

Spatial Design

onderzoeksverslag

Portfolio & CV

Vloøt is een groep artificiële eilandjes in Amsterdam die de exclusiviteit van het stedelijke  binnenwater voorgoed tegengaat. De grachten van Amsterdam en de open wateren bij geliefde  stadsstranden zijn alleen te betreden als je in bezit bent van een (woon)boot, of voor honderden euro´s een boot huurt. Dit resulteert in exclusiviteit van het stadswater, wat voor segregatie zorgt binnen de stad. Met de huidige discussie rondom de zeespiegelstijging -en de noodzaak om oplossingen


door te voeren in beeld, is het belangrijk om het volk meer bij het water te betrekken. Zo wordt de overgang tot leven op het water realistischer. Het is hierbij in eerste instantie belangrijk om het water INCLUSIEF te maken zodat het algemene volk meer gebruik kan maken van het aanwezige water in hun omgeving . Vloøt zet een eerste stap in de goede richting met zes recreatieve eilandjes verdeeld over de stad, waar gratis gebruik van gemaakt kan worden, door IEDEREEN. 

Één van de grote voordelen is dat de eilandjes niet vastgeketend zitten aan een permanente locatie, Dit maakt dat het concept flexibel is. In de winter kunnen de eilandjes bijvoorbeeld gebruikt worden in de grachten als deze dicht vriezen. 

Daarnaast zijn de eilandjes zo ontworpen dat ze ‘tezamen’ tot één groot eiland verbonden kunnen worden, wat vervolgens aan de kade geankerd kan worden. Hier kunnen bijvoorbeeld sauna’s op geplaatst worden zodat ‘ook in de winter’ de eilandjes en het omringende water gebruikt kunnen worden.

De eilandjes zijn zo verspreid mogelijk verdeeld over de binnenstad van Amsterdam. Zo bereikt het zoveel mogelijk mensen. Bij iedere locatie is met het ontwerp ingespeeld op de juiste doelgroep en ‘beeldend’ rekening gehouden met de identiteit van de locatie. De eilandjes zijn uitgewerkt als een spiegelbeeld van de plek waar het eilandje zich bevindt. Zo wordt er een subtiele toesteek voorgelegd naar de mogelijkheid tot stedelijk leven op het water.


De zes eilandjes bevinden zich op de volgende locaties:                    
01 : Cafe de Ceuvel


02: Hannekes Boom


03: Bogortuin


04: Schinkel Eilanden


05: Strand Zuid


06: Park Somerlust


Het plan vestigt zich in Amsterdam, maar heeft een landelijke schaal als onderlegger. Het is een voorbeeldproject waarvan het proces overgenomen kan worden door andere gemeentes. Het project dient als een als maar groter wordende’ vloot door het land te trekken en zo de transitie tot een inclusief water landelijk in gang te zetten. Waar de vloot ons brengt is afhankelijk van de innovatieve stroming die het creëert. Nu is het aan het volk om de vloot sterk genoeg te maken om heel Nederland over de boeg te trekken, kom jij alvast aan boord?

Vragen of behoefte aan contact ?            Ga naar mijn website en laat een

berichtje achter in de chat. Als je

behoefte hebt aan een informatief

gesprek is er de mogelijkheid een

video call te organiseren! Op 

onderstaande momenten ben ik

per direct bereikbaar voor al je vragen!

wo: 17:00 - 21:00  vr: 15:00 - 17:00

do: 15:00 - 17:00   za: 15:00 - 17:00
Meer zien ?               Website

curriculum

onderzoeksverslag


Contactgegevens  


email

facebook

telefoon