Van afval tot grondstof

Marene Schram
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Hoi! Leuk dat je de tijd hebt genomen om mijn persoonlijke pagina te bezoeken. Hopelijk heb je al veel leuke dingen gezien op het festival. Op deze pagina hoop ik hier een beter beeld te geven, over mij als persoon en natuurlijk mijn werk.

Laat ik mijzelf eerst even voorstellen. Ik ben Marene Schram, op dit moment 24 jaar oud en studeer product design. Ik ben ervan overtuigd dat ontwerpers kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen door interdisciplinair samen te werken. Mijn projecten beginnen meestal bij een afvalstroom die ik als (nieuwe) grondstof ziet.

Om enig opschaalbare projecten te beginnen zoek ik de verbindingen tussen afvalstromen en design.  Dit kan zijn via industriële symbiose; de reststromen van één bedrijf worden de grondstof van een ander bedrijf of ik verwerk de stromen zelf tot nieuwe grondstof.

Door het leren gebruiken van oude en nieuwe verbindingstechnieken ontdek ik wat voor vormen het afvalmateriaal kan aannemen. En door het gebruiken van een eigenschappenlijst ontdek ik de onontdekte eigenschappen en creëer zo waarde aan een waardeloos materiaal.

Ik geloof erin dat als wij gaan ontwerpen vanuit een materiaal en de functie daarvan -  en niet vanuit een gebruikersbehoefte of een esthetisch uitgangspunt - er betere producten ontwikkeld kunnen worden in een wereld waar grondstoffen steeds schaarser en duurder worden, terwijl afval blijft toenemen.

 https://www.instagram.com/vanmijisermarene/                                                                                                                    www.mareneschram.com                                                                                                                                                                        mareneschram@hotmail.nl

Afval met akoestische waarde

Mijn akoestische wandpanelen zijn gemaakt van een afvalstroom uit wasserettes namelijk; droger-pluis. Er is ongeveer 1 miljoen kilo van dit spul per jaar in Nederland! Zonde om hier niks mee te doen, toch?

Ik heb een manier bedacht waardoor de honderden verschillende vezels uit het pluis aan elkaar blijven terwijl ze de juiste verhouding stijfheid en flexibiliteit behouden die nodig zijn om als akoestisch wandpaneel te kunnen dienen. De vezels worden aan elkaar gebonden met een mengsel van o.a. (afval)producten van Paverpol international en Collall Nederland B.V.  Deze producten zijn ontstaan doordat er is ontworpen vanuit de functie van het (afval)materiaal.

Materiaal

Drogerpluis - (afval) kunststof - (rest) kleefstof

Industriële symbiose  

Tijdens het maken van een nieuwe grondstof heb ik ook onderzoek gedaan naar industriële symbiose. Hieruit kwam voort dat we een andere systematiek/denkwijze moeten gaan hanteren, die moet leiden tot een betere samenwerking tussen bedrijven. Doel daarvan moet resulteren in vermindering van de milieubelasting en een efficiënter ruimtegebruik wat reststromen betreft. Hier zou ik ook graag mee aan te slag gaan na mijn afstuderen.

Meet me

Nieuwsgierig naar mij of heb je vragen? Dan kunnen wij elkaar ontmoeten via chat of video call
24/6 18:30 - 19:00 CHAT
25/6 16:00 - 16:30 CHAT
26/6 15:45 - 16:00  LIVE
           16:00 - 16:30 CHAT
27/6 11:00 - 12:00 CHAT
mareneschram@hotmail.nl


Springplank

'Van afval tot grondstof' zal onderdeel zijn van de tentoonstelling genaamd ‘Springplank’. Dit is een tentoonstelling die ik samen met een groep enthousiaste makers en organisatoren aan het creëren ben. We zitten nog volop in de voorbereidingen, daarom is er nog geen locatie en datum bekend. Wil je op de hoogte blijven? Volg dan de Instagram pagina (spring.plank) of stuur een mailtje naar mareneschram@hotmail.nl, dan houd ik je persoonlijk op de hoogte! Hopelijk tot dan.