Stille Straten, Yasmin Katlich

Yasmin Katlich
About Live events
The presentor has activated the presentor mode. Would you like to follow?
Follow presentor
You are following the presentor.
Stop following presentor

Stille Straten, hoe het begon


Al vanaf jonge leeftijd ben ik als maker bezig met schrijven, ik haalde veel van mijn inspiratie uit The Lord of the Rings en de schrijver daarvan, J.R.R Tolkien haalde op zijn beurt inspiratie uit mythologie en filosofie. Met name vroeg Germaanse mythologie, ook wel bekend als Norse mythologie. Ik besloot daar wat meer onderzoek naar te doen, Norse mythologie kende een stenigende grote populariteit met series als Vikings en de boeken van Neil Gaiman. En zo vond ik Odin.


Odin, Al-vader in de Norse mythologie, sprak zijn volk toe in het gedicht Hávamál. Hij stelde zich gelijk aan het volk en vertelde over zijn fouten, de manier waarop hij leefde en wat hij geleerd had van het leven zelf. Acht eeuwen later valt er nog steeds veel te leren van Hávamál en worden de verzen nog steeds beschouwt als de belangrijkste stukken uit de filosofie van Norse mythologie. Ik voelde me op een manier verbonden aan Odin, bekend als onder andere God van de kennis en wijsheid en het geschrift of dichtkunst. Ik had altijd al een zwak voor poëzie en antropologie, Hávamál was voor mij een link tussen beide.


Na het lezen en vertalen van deze verzen besloot ik een eigen versie naar buiten te brengen, een soort eigen filosofie over ons gedrag naar elkaar toe en een groeiende verslaving van ons mobiele telefoon. 


In Stille Straten neem ik zijn plek over, niet als Al-vader, maar als onderdeel van de maatschappij zoals ook Odin dat deed. Omdat mijn woorden een grote doelgroep hebben, breng ik het naar buiten, de straat op, zodat iedereen het kan lezen. Vooral in tijden van Covid-19 is het soms belangrijk om een positieve vooruitblik te behouden en de realisatie dat digitaal contact niet de enige manier en geen permanente manier is van contact.

De publicatie
De publicatie is gedrukt met de riso drukker en alle 9 borden die door Utrecht hebben gehangen.
Wil je er een thuisgestuurd hebben? Voor 12 euro inclusief verzending stuur ik hem naar je op, bestellen kan door te mailen naar yasmin_katlich@live.nl