The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het afgelopen studiejaar heb ik mij gepositioneerd als beginnend tattoo artist. Met mijn eindwerk wil ik laten zien hoe ik mijn eigen stijl binnen het tatoeëren heb ontwikkeld.

Artist statement

Melfi van den Broek (2000) is beeldend kunstenaar en beginnend tatoeëerder. Van den Broek tekent en schildert voornamelijk portretten en lichamen. Haar inspiratie haalt zij uit verschillende media zoals dans, traditioneel Japanse schilderkunst en oude portretfotografie. In haar werk zijn herkenning en verbeelding een rode draad.
In het huidige werk van Van den Broek zijn potlood tekeningen te zien die in een collage als klassieke tatoeage flash zijn samengevoegd. Het werk is een resultaat van voorbereiding van Van den Broek als zelfstandig tatoeëerder. De aandacht voor detail in de tekeningen gecombineerd met haar passie voor en kennis over de tatoeagekunst zorgen voor een samenkomst tussen twee verschillende werelden binnen de kunsten. Vrouwelijke kracht in schoonheid en symboliek staan centraal in de ontwerpen. De donkere potlootlijnen en rode details zijn daadkrachtig zoals de omlijning van tatoeage inkt dat hoort te zijn in huid. De bezoeker wordt uitgenodigd zich onder te laten dompelen in de inspiratiebronnen van Van den Broek.

Ambities

Over vijf jaar zou ik graag zelfstandig tattoo artist willen zijn in een tattooshop of in mijn eigen studio. Ik hoop dan mensen blij te maken met een mooi ontwerp wat ik permanent vast kan leggen.

Geleerd tijdens de studie

Ik heb tijdens mijn studie aangepakt wat mij aangeboden werd en hier kritisch naar leren kijken. Ik heb daarom leren groeien terwijl ik dicht bij mijzelf bleef.

Beeldende beoordeling van tatoeages

In dit onderzoek heb ik een antwoord gezocht op de vraag: Hoe ziet een beoordelingstool eruit waarmee de beeldende kwaliteiten van tatoeages en artistieke kwaliteiten van tatoeëerders getoetst kunnen worden?
Dit onderzoek heeft een grote betrekking op het tattoo werkveld, waarin veel discussie gaande is over het beoordelen en toetsen van kwaliteit.
Het antwoord op hoofdvraag en daarmee het resultaat van dit onderzoek is een beoordelingstool geworden welke bestaat uit een beoordelingsformulier en een rubric. De tool vormt de start van een oplossing voor de kwalitatieve problemen die op dit moment te zien zijn in de tattoowereld en in de educatie rondom het tatoeëren. Hiermee vormt de beoordelingstool een groot onderdeel van een advies aan de Nederlandse Brancheorganisatie voor Tattoo Kunst, de GGD, de KVK, de Nederlandse (kunst)educatie en overheid om kritischer naar kwaliteit in het tattoo werkveld te kijken.
Hopelijk kan de tool helpen om het kaf van het koren te onderscheiden in de praktijk en daarmee gepassioneerde tattoo artiesten de waardering geven die zij verdienen. Daarnaast kan de tool beginnende tatoeëerders stimuleren om tot de beste beeldende en artistieke kwaliteit te streven.