Ander maatschappelijk thema

1 trompettist waar 2 stijlen samenkomen

The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter
Het trompetconcert van Neruda is samen met de trompetconcerten van Hummel en Haydn het blok van de drie meest bekende trompetconcerten ooit. Uiteraard moest er daarom een daarvan terug te vinden zijn in mijn eindexamenconcert. Waar het trompetconcert van Neruda zich in onderscheid van de andere twee genoemde trompetconcerten is dat het eerste en het laatste deel vele melodische en sequensmatige lijnen bevatten, terwijl deze zich normaliter meer lenen voor een uitwerking van een thema met ritmische variaties.

Het eerste trompetconcert van Peskin is geschreven in de Romantische Periode. Het is een trompetconcert wat niet vaak wordt uitgevoerd. Het werk kenmerkt zich door zeer lange melodische lijnen afgewisseld met korte, lastige technische passages. In het tweede deel zal er gebruik gemaakt worden van een demper om ook een andere klankkleur aan het publiek te presenteren. In het laatste deel word er van de trompettist absolute beheersing van het instrument gevraagd door middel van een snel, virtuoos en technisch deel met een grande finale als gevolg.

Artist statement

Christian Jongepier (2000) studeert Klassiek trompet aan het Utrechts Conservatorium. Als talentvolle leerling van de Zeeuwse Muziekschool gooide hij al vroeg hoge ogen bij het Prinses Christina Concours, waar hij in 2020 de Nationale Finale bereikte.

Hij deed een aantal jaar ervaring op tijdens diverse deelnames aan summer programs op het Oberlin Conservatory in Ohio, Verenigde Staten van Amerika. Hij is onder veel meer solo-trompettist van het Nationaal Jeugd Orkest en speelde al mee in het Zeeuws Orkest, Phion en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Naast de trompet bespeeld hij de cornet en flugelhorn (ofwel Bugel).

Naast het spelen in orkesten heeft Christian ook al meerdere solo-optredens mogen geven. Hij heeft meerdere malen gesoleerd tijdens het Grachtenfestival en heeft hij solo-optredens gegeven samen met het Gelders Fanfare Orkest en het Viotta Jeugdorkest.

Op dit moment is Christian sopraan cornettist van Brassband Rijnmond en is hij een graag geziene gast in de HaFaBra-wereld.

Ambities

De komende jaren zal ik mij toeleggen op het geven van concerten, deelname aan diverse solistenconcoursen binnen Europa en het blijven remplaceren bij diverse (HaFaBra)orkesten. Ik hoop dat ik op deze manier mijzelf kan laten uitgroeien tot een gevarieerde muzikant die zowel in orkestverband als in solistverband prima uit de voeten kan.

In september 2022 start ik met een nieuwe fase van mijn leven waarin ik mijzelf ga toeleggen op de acute zorg met als specialisatie ambulancezorg, middels de Bachelor Medische Hulpverlening.

Als mijn studieperiode klaar is, hoop ik een combinatie te kunnen maken tussen het vak als Ambulanceverpleegkundige alsook mijn muzikantschap.

Geleerd tijdens de studie

Wat mij gedurende mijn opleiding duidelijk is geworden is dat het belangrijk is altijd duidelijk voor jezelf te blijven hebben wat je graag wilt bereiken. Stel voor jezelf een bepaald doel of zoek een project waar je naartoe kunt werken. Daarnaast vind ik het belangrijk om zo breed mogelijk opgeleid te worden, dus pakte ik alles aan wat ik mocht doen.

Overzicht van publicaties / exposities / prijzen / concerten / voorstellingen etc.

Ervaringen, enkele hoogtepunten:
Orkesten:

2021 Nationaal Jeugd Orkest, zomertournee: o.a. Amsterdam (Concertgebouw), ook eerste trompet in koperensemble
2020 Nationaal Jeugd Orkest, wintertournee: Apeldoorn, Kerkrade, Nijmegen, Utrecht en Den Haag
2019 Rotterdams Philharmonisch Orkest
2019 Tutti trompet bij Het Gelders Orkest/Orkest van het Oosten: stageplaats
2019 Tutti trompet bij Orkest van het Oosten (nu: Phion)
2019 Brabant Sinfonia: eerste trompet
2019 Diverse projecten met verschillende Kamerorkesten, o.a. HKU-, VU- en Dordts Kamerorkest


Concoursen:

2020 Prinses Christina Concours, finalist regiofinale West-1 én finalist nationale finale (Concerto in D-dur – J.S. Bach -BWV 972- uitgevoerd op piccolo trompet).
2017 Prinses Christina Concours, finalist regiofinale West-1 én finalist nationale halve finale.
Na het bereiken van de regiofinales meegewerkt aan een live radio interview door Omroep Zeeland.
2015 & 2017 Eastman muziekprijs voor de Zeeuwse Jeugd, finalist.
2014 Prinses Christina Concours West-1, finalist regiofinale.

Solo-optredens/radio-uitzendingen:

2019 Concerten o.a. in Utrecht: Tivoli-Vredenburg, tijdens jubilea van NPO radio 4 en Tivoli-Vredenburg,
Amsterdam, tijdens het Grachtenfestival in de Waalse kerk,
Haarlem, in de serie “Uurtje Klassiek” op uitnodiging van het Prinses Christina Concours en in
Den Haag, in de Gotische zaal Raad van Staten en in de Nieuwe Kerk.
2018 Taptoesignaal Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam, hiervoor: radio interview Omroep Zld.
2018 Concerten in o.a. Hooglandse kerk Leiden en in Gotische zaal Raad van State in Den Haag, beiden in samenwerking met Jos van der Kooy, orgel en piano.
2018 Solo-optreden met Gelders Fanfare Orkest in Nunspeet (A. Arutjunjan, Trompetconcert)
2017 Solo-optreden met Viotta Symfonieorkest in Den Haag (J.N. Hummel, Trompetconcert in Eb)
2017 Solo-optreden Westerkerk te Amsterdam tijdens het Grachtenfestival, begeleiding: Jos van der Kooy
2017 Radio NPO 4, live gespeeld voor de ”Hart- en Ziel lijst” in het programma De Klassieken (J. Haydn, Trompetconcert, 2e deel)
2017 Radio NPO 4, live gespeeld en geïnterviewd door Dieuwertje Blok, in het programma Podium
2017 Solo-optreden tijdens de reeks nieuwjaarsconcerten van Het Zeeuws Orkest: concerten in Terneuzen, Vlissingen en Goes (J.B. Arban, Carnaval de Venice op cornet)
2016 Solo-optreden met Zeeuws Kamerorkest TY te Middelburg (Perchicetti, The Hollow Man op trompet)
2012 EO Nederland Zingt, NPO 4 radio opnames, met koperkwartet
2011 Eerste solo-optreden (10 jaar) met brassbandbegeleiding tijdens gala-avond van Delta Brass Zeeland