Robots maken duistere opmars in technospektakel

Volgens muziektechnologen Fred de Jongh en Tijn van Seeters (beide 25) zal kunstmatige intelligentie op korte termijn die van de mens ontstijgen. Het is zelfs denkbaar dat robots zich creatief leren uiten. Concluderen machines dan misschien ook in de nabije toekomst dat het menselijk ras overbodig is? Fred en Tijn zijn gefascineerd door deze gedachte en maakten het tot onderwerp van hun afstudeerwerk. Het is een waar technospektakel geworden, waarmee ze de bezoeker onderdompelen in een duistere realiteit.

Een dreigend duel tussen mens en machine? Of toch een perfecte fusie van twee werelden...

Enright - Live Teaser

Intelligent beats
en overdonderend beeld: Fred en Tijn vormen samen met Jaap Velenturf het industrial bass-trio Enright. De mogelijk naderende heerschappij van kunstmatige intelligentie is voor veel mensen een beangstigend idee. Enright geeft uiting aan het sinistere gevoel bij zo’n opmars. De geometrische en kleurrijke live visuals heeft Fred zo ontworpen, dat ze een eigen interpretatie geven aan elk geluid in de show. Daarmee krijgen zijn beelden de functie van een instrument.

Tóch is Enright niet louter duisternis. De afstudeerders zien ook een scenario dat tot verlichting kan leiden. ‘In plaats van een dreigend duel tussen mens en robot kan het ook een harmonieuze omhelzing worden. Een fusie van twee werelden, waarin ieders sterkste eigenschappen een perfecte combinatie zullen vormen.’


Enright - Gyre (ft. Yvi)

Terug