Pianist bespeelt parkeergarage voor eindexamen

Door Loes Wernsen

‘Als ik ergens loop, dan sla en tik ik overal op. Wanneer ik een deur open, luister ik of ‘ie piept of kraakt. Bij een kruispunt bestudeer ik het polyritme van de stoplichten en als ik op een deurbel druk, concentreer ik me op de interval.’ Hans Vermunt (26) is een opmerkelijke student met een bijzondere verwondering over alledaagse geluiden. Daar wil hij zijn publiek graag van laten meegenieten. Tijdens een spectaculair optreden met muzikanten en dansers op 26 juni gebruikt hij P + R De Uithof in Utrecht als instrument!  

De liefde voor geluid en muziek zijn Hans met de paplepel ingegoten. Zijn moeder is klassiek zangeres, zijn vader dirigent. ‘Het was niet de vraag óf ik een instrument ging bespelen, maar wélk instrument.’ Hans koos voor de piano, ondanks zijn grote fascinatie voor accordeon en klarinet.

Hans rondt eind juni zijn opleiding Musician 3.0 af met een lokatieconcert. Zijn belangrijkste instrument is het gebouw: P+R de Uithof. Die biedt Hans ‘unieke akoestische mogelijkheden door de hoogte en diepte van ruimtes, de resonantie in de stalen buizen en het verbluffende uitzicht.’ Naast het gebouw speelt het cijfer 8 een hoofdrol in het concert: 8 muzikanten, 8 bewegers en de 88 toetsen van zijn piano.

‘Als ik ergens loop, dan sla en tik ik overal op. Wanneer ik op een deurbel druk, concentreer ik me op de interval.'


Aan het einde van zijn bachelor Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Wageningen kreeg hij een aanbod om een jaar als muzikant bij dansgezelschap De Dansers te werken. Hij maakte samen met twee vrienden soundtracks bij de choreografieën. ‘We speelden live en ik danste soms ook mee. Ik heb honderden voorstellingen met De Dansers gespeeld in binnen- en buitenland.’

De Dansers - Ten Noorden van Nergens, muziek: 'La Corneille', met o.m. Hans Vermunt

Na twee jaar actief te zijn geweest als professioneel muzikant, belandde hij in San Francisco waar hij een rondleiding kreeg door een ziekenhuis. Daar maakte hij kennis met ‘Music is Good Medicine’: lokale muzikanten verzorgden vrijwillig persoonlijke miniconcerten voor de patiënten. 

Binnen een mum van tijd zat hij zelf aan het bed van zieke mensen. ‘De kracht van muziek was overweldigend. Het ging niet per sé om de kwaliteit van wat ik deed, maar om de intentie en dat ik er voor hen was om ze even mee te nemen in mijn wereld.’ Het was toen dat hij besloot zich aan te melden bij HKU Utrechts Conservatorium.

Hans heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig muzikant. Hij was eerder dit jaar muzikaal leider van een geïmproviseerde opera, die tijdens het Opera Forward Festival op het dak van de Stopera in Amsterdam te zien was. Verder speelt hij in de band ‘La Corneille’ en creëert eigen projecten waarbij gebouwen een belangrijke rol spelen. Eind juni is P+R Uithof dus aan de beurt.

Terug