Met jazzhelden op muzikale tijdreis

door Loes Wernsen

Zeg 'Thelonious Monk' en zijn ogen schitteren. Jazz & Pop-drummer Mees Siderius (22) maakt met 'Landmarks' een muzikale tijdreis waarin hij een ode brengt aan artiesten die hem geïnspireerd en gevormd hebben. Daar hoort zo’n 'Giant of Jazz' zonder meer bij. Mees heeft zich de afgelopen vier jaar gevormd tot improviserend, componerend en samenwerkend musicus. 'Landmarks' is dan ook eerder een voorstelling dan een concert. Deze vindt plaats in het karakteristieke Moira, een zaal die het 'do it yourself' karakter van de muziek mooi bevestigt.

'Landmarks' is een verzameling van aha-erlebnissen, die ervoor hebben gezorgd dat Mees kunst door een andere bril is gaan bekijken. Hij brengt odes aan Thelonious Monk, John Hollenbeck (componist/ drummer), bigband-componist Chris McGregor en aan het label ECM Jazz, dat bekend staat om zijn ruimtelijke sound. 'Wat me vooral inspireert is dat de spelers de traditie van hun instrument door en door kennen om vervolgens op geheel unieke en eigenzinnige wijze zichzelf muzikaal uit te drukken. In zowel de compositie als op het instrument'.

'Het stuk 'Evidence' zette mij enorm aan het denken. Ik vond de energie en sounds meteen het einde.'

Thelonious Monk - Evidence (Japan, 1963)

Mees weet nog goed dat hij Monk ontdekte. Hij zat net in zijn eerste jaar aan HKU Utrechts Conservatorium: 'Ik was toen nog wat angstig om fouten te maken bij een jazz-optreden. Toen we gespeeld hadden, was ik tevreden omdat ik netjes had gespeeld. Vervolgens klonk het stuk 'Evidence' op het geluidssysteem en dat zette mij enorm aan het denken. Ik vond de energie en sounds meteen het einde.' De energieke tegendraadsheid spreekt Mees sindsdien aan en is iets wat hij altijd probeert te ontwikkelen in zijn eigen spel.

Moira is voor Mees een bijzondere plek om te spelen. 'Een indrukwekkende zaal, die je niet verwacht in het centrum van Utrecht.' De ruimte neemt dan ook een belangrijke rol in en helpt hem zijn doel te bereiken: bezoekers een reis laten maken waarin ze hem beter leren kennen. 'Ik speel met veel verschillende bezettingen die enorm in klank, omvang en volume verschillen. Hiermee wil ik de diversiteit van de reis uitdrukken.' De aanwezige zeefdrukken van illustrator Ralph Zabel en verschillende videofragmenten beïnvloeden de reis.

Terug